Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Ravintolavinkit Berliiniin
Pallontallaajat.net
Valikko

Berliinin parhaat ruokalöydöt – kuinka paljon ehtii syödä kolmessa päivässä?

Kirjoittanut Inka 17.8.2016

Yhteistyössä Air Berlin

Voi luoja miten hankalaa oli etsiä hyviä ruokavinkkejä Berliiniä varten. Kaipasin erityisesti ravintolasuosituksia, ja niiden kaivaminen uskottavista lähteistä oli lähes mahdoton tehtävä. Auringon Alla -blogin Heidi oli tehnyt loistavan postauksen kaupungin aamiaispaikoista, ja olisinkin suunnannut noihin kahviloihin heti, jos meidän hotelli ei olis tarjonnut monipuolista aamiaista. Lounas- ja illallisvinkkien etsiminen ennen reissua osoittautui lähes mahdottomaksi tehtäväksi, mutta onneksi Berliinin kaltaisessa kaupungissa ei tarvinnut nähä näläkää, vaikka kaikki ruokapaikat ei olleetkaan ennalta tsekattuja.

Muiden reissaajien vastaavan ahdingon lieventämiseksi listaan omat suosikkilöydöt Berliinin ruokatarjonnasta – toivottavasti näistä on hyötyä. Tässä siis mun ravintolavinkit Berliiniin!

The Bird Berliini-7 The Bird Berliini The Bird Berliini-3 The Bird Berliini-2 The Bird Berliini-5 The Bird Berliini-4 The Bird Berliini-6

The Bird oli ravintola, jonka onnistuin bongaamaan ennen reissua ja jota odotin aika kovasti. Ravintola sijaitsee ilmeisesti Gesundbrunnenin kaupunginosassa supertrendikkään Prenzlauer Bergin länsipuolella, ja tuli vastaan lähes kaikissa Berliinin parhaita ravintoloita käsittelevissä listauksissa. Melko edullisia hampurilaisia tarjoileva ravintola kiinnitti arvatenkin nopeasti mun huomion, ja päätyi listalle heti.

Ei oltu niin fiksuja että oltais tehty hampurilaisdinneriä varten pöytävaraus, ja oltiinkin paikalla puolisen tuntia ennen paikan aukeamista. Koska jono oli vielä olematon, uskallettiin mennä naapurikuppilaan istuskelemaan hetkeksi. Kun sitten ravintolan avautumisaikaan kuudelta palattiin The Birdin eteen, oli sinne ilmestynyt noin 30 ihmisen jono. Ei kait siinä! Kannatti kuitenkin kysyä, sillä saatiin pöytä kahdelle ja puolitoista tuntia armon aikaa, eli tuuri kävi myöten.

Ja onneksi kävi, sillä The Birdin hampurilaiset nousi aika vauhdilla Euroopan topykköseen. Hampurilaiset ja pihvit on ravintolan juttu, ja raaka-aineet ovat tietysti paikallisia, mikä on aina kova juttu. Löysin listalta aika nopeasti oman hampparini, joka oli loistava! Sämpylä oli mainio, samoin medium-pihvi valtavaa juustomäärää unohtamatta. Burgerin salaatti oli jätetty kylkeen, ja ohjeena käskettiin olla käyttämättä haarukkaa ja veistä, mitä me suomalaisina noudatettiin sotkusta huolimatta, toisin kuin melkein kaikki muut ravintolan asiakkaat!

Tuhottiin hampurilaiset reilusti alle tunnissa, ja täytyy kehua myös ravintolan hinta-laatusuhdetta, sillä burgeri maksoi 12,50 euroa. Ei paha hinta siitä, että sai nautiskella hyvän hampurilaisen ravintolassa, jossa oli tosi kiva tunnelma. Vahva suositus siis, ja kasvissyöjillekin löytyi omat vaihtoehdot.

Mustafas gemuse kebab berliini (1) Mustafas gemuse kebab berliini (2)

Hampurilaisten jälkeen pysyteltiin seuraavana päivänä samoilla linjoilla, sillä otettiin lounasaikaan suunnaksi kaupungin kehutuin kebula eli Mehringdammilla sijaitseva Mustafa’s Gemüse Kebab. Se oli mulle vanha tuttu jo vuoden 2012 Berliinin-katuruokamatkalta, ja itseoikeutetusti pääsi listalle myös tällä kertaa. Aijai, nam nam!

Päästiin kuitenkin kokemaan ruokakojun suosion varjopuoli, sillä kun konkoiltiin paikalle myöhäiselle lounaalle kahden aikaan, oli jono aivan jäätävän pitkä! Päätettiin kuitenkin olla sissejä ja käyttää x määrä aikaa Berliinin-matkasta jonossa seisomiseen, ja jäätiin odottamaan. Noin tuntia myöhemmin oli meidän vuoro, ja saatiin viimein sapuskat.

Mustafasin kojulla myydään kolmea annosta: kasvisdöneriä, kanadöneriä ja kanadürümiä. Yksinkertaista ja halpaa, eikä täytteissä säästellä. Halvin annos maksaa 2,80 ja kallein 4,20, joten mistään kovin kalliista ruokaelämyksestä ei ole todellakaan kyse.

Sanoisin että ruoka oli hyvää, ja erityisesti budjettireissulla kevyesti jonottamisen arvoista, mutta suuntaisin siitä huolimatta kojulle vähän viisaampaan aikaan eli silloin, kun kaikilla muilla ei oo nälkä. En tosin maistanut Berliinissä toista kebua, joten en tiiä onko se mitenkään erityisen paljon parempi kuin muut, mutta ainakin siitä päätellen että jonossa oli myös aika paljon paikallisilta vaikuttavia tyyppejä, se taitaa olla.

Street food thursday berliini (8) Street food thursday berliini (4) Street food thursday berliini (3) Street food thursday berliini (5) Street food thursday berliini (2) Street food thursday berliini (6) Street food thursday berliini (7) Street food thursday berliini (1) Street food thursday berliini (9)

Torstai Berliinissä on täydellinen katuruokapäivä, sillä silloin kaupungissa järjestetään Street Food Thursday. Markthalle Neun -kauppahallissa järjestettävä ruokatapahtuma on supersuosittu, ja kun me konkoiltiin paikalle kasin maissa, oli paikka täyteen ammuttu. Tunnelmaa oli ainakin yhtä lailla kuin ihmisiäkin, ja katosta roikkuvat värikkäät viirit sekä valoköynnökset toi loistavan fiiliksen kauppahalliin.

Tsekattiin tungoksessa ruokatapahtuman tarjonta, ja valkattiin lopulta jokunen koju, jotka vaikutti lupaavilta. Osassa oli jo ruuat loppuneet, mutta onneksi ei kaikista. Ihan kaikki löydöt ei menneet nappiin, mutta Beef Brothersin lihapullat ja Jonesin jäätelö oli kyllä aika nappivalintoja.

Hinnat oli hivenen edullisemmat kuin suomalaisissa katuruokatapahtumissa, mutta kuulin kyllä monien valittavan, että annokset oli liian kalliita. Sen verran mitä katoin hintoja yleisesti, niin ne liikkui 6-8 euron tietämillä annoksesta riippuen.

The Bowl Berliini-4 The Bowl Berliini The Bowl Berliini-2 The Bowl Berliini-3

Raskaiden eväiden vastapainoksi käytiin viimeisenä päivänä tutustumassa Berliinin vegaaniravintolakulttuuriin ja syötiin lounas The Bowl -vegaaniravintolassa. Paikan sisustus oli kuin suoraan Instagramista puupöytineen ja koristelluine lattiakaakeleineen.

Ravintolan nimen mukaisesti sapuskat tarjoillaan kulhoissa, ja niiden lisäksi listalla on muun muassa smoothieita. Tarjolla on myös raakaruokaa.

Valkkasin listalta annoksen, jossa oli mulle mahdollisimman paljon uusia juttuja ja pääsin maistamaan viimein muun muassa tempehiä ja kimchiä. Lisäksi tilasin kaveriksi vielä paikan siemenleipää joka oli loistavaa, ja cashew-pähkinöistä valmistettua creme-tyyppistä soossia. Melko mainiota, ja oli mahtava päästä maistelemaan mulle täysin uusia makuja!

Myös tämä paikka oli suht edullinen, sillä kulhollinen vegaaniutta maksoi reilun kympin, ja smoothiet taisi olla viiden-kuuden euron luokkaa.

Que Pasa Berliini

Berliinin viimeinen ateria syötiin hotellin lähellä Potsdamer Platzin lähellä olevassa Que Pasa -ravintolassa, joka toimi lähinnä helppona ruokapaikkana mistä ei missään nimessä lähetty hakemaan kulinaristisia elämyksiä. Kympin burrito Amarillotyyppisessä ravintolassa keskellä turistialuetta ei missään nimessä herättänyt odotuksia kovin korkealle, mutta aika nopeasti tajusin olevani ennakkoluulojeni sokaisema, ruoka oli nimittäin varsin mainiota!

Samaa mieltä oli myös pöydän toisella puolella istuva matkakumppanini Terhi, jonka fajita-annos oli niin valtava, että edes minä en varmaan olis jaksanut syyä sitä loppuun asti. Berliini siis yllätti myös silloin, kun sitä ei todellakaan olis odottanut.

Ja odotukset oli tosiaan niin alhaalla että en todellakaan vaivautunut kaivamaan kameraa ennen ruokaan tarttumista, ja aika nopeasti alkoi kaduttamaan. Siitä syystä kuvituksena heikossa valossa otettu kännykkäräpsy.

Tässä mun vinkit tämän reissun perusteella. Berliiniin vois kyllä lähteä pelkästään syömään!

Lisää tästä aiheesta

18 Kommenttia

Sanna I Siveltimellä 17.8.2016 at 21.17

Naam, mikä Berliini! Mä niin haluan pian sinne takaisin. Edellis kerrasta on jo aivan liian pitkä aika. Sit kun pääsen sinne, kaivan tän postauksen esille :)

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.28

Jes, toivottavasti löydät herkullisia ruokakokemuksia! :)

Vastaa
Maarit Johanna 17.8.2016 at 21.18

The kävitte The Bowlissa!! Eiiikä. Me oltais niin haluttu sinne, mutta vaihtoehtoina oli se tai Tempelhofin lentokentän piknik. Onneksi me piknik-eväät kyllä hajettiin siitä alakerran Veganz-kaupasta ja kahvilasta. Bowlin aulassa käytiin kyllä kurkkimassa. Kaks päivää oli aivan liian vähän Berliinin ruokaelämyksille. Herranjestas miten tuo hamppari on kuolattavan näkönen <3

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.29

Eikä, mikä sattuma! Me onneksi saatiin molemmat, tai siis lentokenttä ja ravintola, piknik-kelit ei ollu aivan kohdillaan. :D

Vastaa
Salla 17.8.2016 at 21.32

Oon kattonu Berliinin lentolippuja. Jospa sinne pääsis joko syys- tai joululomalla. PAKKO!

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.29

Pidän peukkuja pystyssä!!!!!! Sun matkakuumeen tila kuulostaa kyllä aika vakavalta.

Vastaa
Salla 19.8.2016 at 15.59

Se on ihan pirun vakavaa :D

Vastaa
Inka 21.8.2016 at 19.37

:D

Vastaa
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 17.8.2016 at 23.01

Kiitos vinkeistä, vaikka mulla jäis kyllä noi kebabit tuolla jonotusajalla nauttimatta. Mut toi Bowl kiinnostaa etenkin, jospa pitkään suunniteltu matka kasvissyöjäteinin kans Berliiniin toteutuis.

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.30

Jes, toivotaan että pääsette pian reissun päälle!

Vastaa
Unnukka 18.8.2016 at 10.15

Mä muistelen kanssa, että Berliinissä syötiin ihan älyttömän hyvää ruokaa paikasta riippumatta! Teidän reissu kuullostaa muutenkin ihan huipulta :) mä ihastuin Berliiniin heti, ja oisin valmis lähtee sinne ihan milloin vaan uudestaan. Se on mystinen juttu, miten joihinkin paikkoihin tykästyy ihan salamana ja toisiin taas ei, eikä sille löydy aina edes oikein mitään syytä.
ps. heitä viestiä, mikäli ootte Kuopion suunnalle tulossa! :)

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.30

Joo se on kyllä jännä miten jotku kaupungit vaan vetää puoleensa. En kyllä tiijä miten mulla iski vasta kolmannella kerralla Berliinin siisteys, mutta onneksi iski! Ja tarkotus olis kyllä tulla syksyllä mullaki sinne, mää laitan viestiä!!

Vastaa
Maria 18.8.2016 at 18.52

Todella herkullisen näköisiä kuvia! Berliini itselläkin listassa tulevaisuudessa joten kiitos tästä postauksesta :)

Vastaa
Inka 18.8.2016 at 20.31

Jes, mahtavaa jos löyty vinkkejä!

Vastaa
Heidi / Auringon alla 19.8.2016 at 12.35

Ihania Berliinin herkkuja!! Ja kiitos linkkauksesta, aamupalat on kyllä mahtavia, ja jos mahdollista, niin valitsen Berliinissä aina aamupalattoman hotellin juuri siksi (mut esim työmatkalla se ei oo tietty ihan sama juttu, silloin meilläkin oli aamupalalla oleva hotelli ja hyvä niin). Olin muuten tehnyt postauksen myös muista ruokajutuista: https://auringonalla.com/2016/07/19/lisaa-berliinin-ruokajuttuja/. Mutta hyvinhän olitte löytäneet vieläpä osittain samoille mestoille :) Ja tuo The Bowl oli itselläkin listalla, mutta jotain piti jättää seuraavallekin reissulle, aika ei riitä millään! Meidän loman aikana ei ollut tuota Streetfood Thursdayta, mutta käytiin ohimennen tsekkaamassa kuitenkin Markthalle Neun, vähän niinku seuraavaa reissua ajatellen sekin ;) Pakko päästä pian uudelleen! Ja vaikka pelkästään sitten syömään.

Vastaa
Inka 21.8.2016 at 19.35

Ei vitsi, mitenhän mää en löytänyt tuota vaikka koitin kahlata sun kaikki Berliini-postaukset läpi! Noh, ei maha mittään, onneksi ei tarvinnu kuitenkaan nälissään olla. :) Ja tuolla oliki muutama vanha tuttukin edellisiltä reissuilta, joten ei harmita niin paljoa.

Ja ruokareissu Berliiniin on kyllä hyvä! :D

Vastaa
sannero/lempihetkiä. 19.8.2016 at 13.34

Ah mitä herkkuja, tässä mahtisyy palata vielä Berliiniin, ruokapaikat ne jäi nimittäin viime kerralla täysin testaamatta tyytyessäni reilillä opiskelijabudjetin eväisiin, ehkä joskus muutaman vuoden päästä olen sen verran aikuinen että on varaa palata ruokamatkalle…

Vastaa
Inka 21.8.2016 at 19.36

Suosittelen vahvasti! Ja Berliini on kyllä mainio kohde myös minibudjetille, sillä ruoka on kotimaahan verrattuna niin halapaa että hirvittää! Loistava reilikohde siis. :)

Vastaa

Jätä Kommentti