Pallontallaajat.net
Valikko

Terveiset Kreikasta ja ensitunnelmia Zákinthosilla

Kirjoittanut Inka 5.10.2016

Nyt oon päässyt maistamaan elämäni ensimmäistä kertaa perinteistä kreikkalaista lomakohdetta, kun saavuin Zákinthosin saarelle toissapäivänä. Wienistä lentänyt Nikin lento oli ihan tupaten täynnä innokkaita lomalaisia, ja saari onkin selvästi saksalaisten, hollantilaisten ja brittien kansoittama. Suomalaisia täällä ei juuri näy, mikä osittain johtuu varmasti varsinaisen lomakauden loppumisesta mutta osittain myös siitä, että Zákinthos on vähän unohdettu kohde.

Millaisena perinteinen lomasaari on sitten avautunut? No Suomen lokakuusta lähteneenä kiinnitin aivan ensimmäiseksi huomiota tietysti lämpötilaan, sillä täällä on aivan kesä! Päivisin mittari nousee komeasti lähelle 30 astetta, ja iltaisin tarkenee vielä jotenkuten shortseissa ja topissa. Kreikkalainen ruoka on tietty täälläkin tasan yhtä hyvää kuin muuallakin maassa, mutta toki Zákinthosissakin on omat erikoispiirteensä. Se näkyy niin lautasella kuin kylilläkin.

zakinthos zakinthos-3 zakinthos-9 zakinthos-2
Tällä saarella on vaan yksi kaupunki ja sen lisäksi noin 50 pientä kylää, joten tunnelma on aika rento. Meidän hotelli sijaitsee rauhallisessa kylässä Laganasin lahden edustalla, ja täällä sitä nautitaan kreikkalaista aamiaista samassa tilassa pääasiassa keski-iän ylittäneiden muorien kanssa. Se mielikuva Kreikan lomakohteesta siis pitää ainakin paikkansa. Erityisen ilahduttavaa on se, että koska juuri tuo lahden alue on kilpikonnien pesimäaluetta, suhtaudutaan siihen todellisella vakavuudella. Esimerkiksi juuri siitä syystä kaikki rannikon hotellit sijaitsee noin kilometrin päässä rannasta, joka sulkeutuu aina yöksi ja avautuu vasta aamulla sen jälkeen, kun rantojen työntekijät on käyneet tsekkaamassa, onko yön aikana tullut uusia munapesiä. Ne merkataan näyttävästi ja rantaeläjiä ohjeistetaan tarkasti, minne esimerkiksi aurinkovarjon voi pystyttää, jotta pesiä ei rikota vahingossakaan. Nyt pesimäaika on ohi, mutta tarkkoja ollaan yhä siitä huolimatta.

Ruuan ja kilpikonnien suojelun lisäksi saarella on hymyilyttänyt luonto. Ajattelin etukäteen että vaikka täällä onkin vuori keskellä saarta, löytyy upeimmat maisemat tietysti rannalta. Toki esimerkiksi saaren kuuluisa salakuljettajien poukama oli järisyttävän upea, mutta mun henki salpautui täysin vuoristomaisemien edessä, ja aivan ykskaks yllättäen.

Oltiin nimittäin eilen kierroksella katselemassa Gerakas-rantaa, kun poikettiin rannan jälkeen pienelle luontopolulle tsekkailemaan maisemia. Sieltä sitten avautui tuo kuvissa näkyvä melko upea kalkkikivisten kallioiden muodostama näkymä. Auringon hiljalleen laskiessa se näytti aivan jumalaisen upealta.

zakinthos-5 zakinthos-6 zakinthos-7 zakinthos-10 zakinthos-4 zakinthos-8 zakinthos-11

Tämä luonnonilmiö on syntynyt meren ja sadeveden vaikutuksesta, eivätkä paikalliset kuulemma edes oikein ymmärrä sen hienoutta. Se on oikeastaan aivan hyvä, sillä alueen on annettu olla luonnontilassa kaikessa rauhassa, eikä sille oo annettu edes nimeä. Parhaimmat koordinaatit onkin juuri Gerakas-rannan vierestä lähtevä luontopolku, jota pitkin pääsee perille.

Tuon yllättävän luontoelämyksen jälkeen oon nyt varautunut näkemään tänään vielä jotain upeampaa, jos vaan mahdollista, sillä nyt aamupäivällä meillä on ohjelmassa pieni vaellusreissu vuoristoon. Voitte varmasti uskoa, että odotan sitä suurella mielenkiinnolla!

Matkan tunnelmia kannattaa muuten tsekkailla myös Instagramista ja Spanchatista, joihin päivitän tunnelmia. Molemmista kanavista munt löytää nimellä @inkakha. Nyt kuitenkin aamiaiselle lomamummojen kanssa, palataan kaverit!

Lisää tästä aiheesta

8 Kommenttia

Pingviinimatkat 5.10.2016 at 9.26

Pitihän taas kartasta katsoa, että mikäs kohde ja saari se nyt on rouvalla kyseessä. Jostain syystä Kreikan saarten nimet ei jää mulle mitenkään mieleen, joten siksikin ne on helppo unohtaa… Tämä näyttäisi kartan mukaan saarelta, joka on ollut meillä potenttiaalina muistaakseni toissakesänä kun Kreikkaa harkittiin. Kiva siis päästä lukemaan kokemuksistasi. Kreikka on kummasti alkanut kiinnostelemaan viimeisen parin vuoden aikana enemmänkin :) Pienet kylät, kilpikonnat ja rauhallinen meininki kuulostaa kaikki erinomaiselta!

Vastaa
Inka 6.10.2016 at 7.10

No täällä sitä taas seikkaillaan! Ja on kyllä erinomainen tunnelma, mitä nyt tuo hotellin pihalla asusteleva kukko herättää joka aamu kirjaimellisesti kukonlaulun aikaan, mutta onpahan sekin aika jännittävä kokemus. :)

Vastaa
Annika - home & away 5.10.2016 at 9.39

Zakynthos on mun mielestä aivan ihana, me vietettiin siellä täydellinen lomaviikko elo-syyskuussa 2013. En tiedä onko se “unohdettu” kohde, mun tietääkseni useampikin suomalainen matkanjärjestäjä tekee sinne reissuja. Mun suomalainen kollega viettää siellä joka kesä kaksi viikkoa, hän on niin rakastunut saareen. Me majoituttiin Zantessa ja päästiin onneksi kaverin kyydillä ympäri saarta eri rannoille, meille mieluisimmat oli ne pienet ja hiljaiset rannat, joissa ei meidän lisäksi ollut kuin muutamia kreikkalaisia turisteja. Ruoka oli herkullista joka paikassa, hinnat edullisia ja ihmiset superystävällisiä :)

Vastaa
Inka 6.10.2016 at 7.12

Kuulostaa kivalta kokemukselta! Ainakin paikalliset on vähän sitä mieltä että suomalaiset on tavallaan unohtaneet saaren, ja esimerkiksi Finnmatkat esitteli sen kesän 2016 uutuuskohteenaan. Eli vaikka matkoja tehdäänkin, ei kovin moni oo sitä löytänyt enää, vaikka ilmeisesti vuosikymmeniä sitten oli kovassakin huudossa. En kyllä tosin tajua miksei tänne matkusteta enemmän, sen verran runsaasti pieniä symppiskyliä ja mahtavaa tunnelmaa on. Tosin en oo käyny muilla Kreikan lomasaarilla, joten vaikea vertailla onko niissä jotenkin vielä paremmin.

Vastaa
miija 5.10.2016 at 9.54

On kyllä ihan mielettömät näkymät! Kreikassa en oo itse koskaan käynyt, eikä manner-Kreikka suoraan sanottuna juurikaan edes kiinnosta, mutta noi saaret! Ihan upeita. :)

Vastaa
Inka 6.10.2016 at 7.13

Mulla on nyt tämän reissun myötä kokemusta niin manner-Kreikasta kuin saaristakin, ja täytyy myöntää että ainakin tämä saari on vetänyt pidemmän korren Ateenasta ja Thessalonikista, ihan mahtava!

Vastaa
Maarit Johanna 6.10.2016 at 13.37

Oiii!! Keväällä haaveiltiin tästä. Jos olisi aikaa, lähtisin tuonne saarihyppelemään. Zakynthos on ainakin bucket-listalla ei enempää eikä vähempää kuin upean luontonsa vuoksi :)

Vastaa
Inka 13.10.2016 at 21.31

Ei vitsi, meillä jotenkin menee matkakohteet aika yksiin! Ainakin haavetasolla. :D Ja tuo luonto on kyllä sellainen, että kannattaa!!!

Vastaa

Jätä Kommentti