Pallontallaajat.net
Valikko

Syysviikonloppu Ahvenanmaalla

Kirjoittanut Inka 18.10.2016

Yhteistyössä Visit Åland

Oon haaveillut Ahvenanmaasta jo parina kesänä, mutta aina on tullut jotain muuta vesittämään ne haaveet. Se on kuitenkin ollut pitkään mielessä paikkana, mihin on ollut aika kova halu päästä takaisin verestämään lapsuuden kesälomareissujen muistoja. Vaikka kesä onkin sitä kaikkein kiireisintä sesonkia, päädyttiin me sitten lopulta Karimin kanssa matkustamaan Ahvenanmaan maisemiin lokakuussa, mikä sekin oli oikein mainio ratkaisu.

Helsingistä onkin mahdollista matkustaa Ahvenanmaalle kätevästi viikonlopuksi niin, että aikaa kohteessa jää melkeinpä kaks kokonaista päivää. Mulla onkin meneillään projekti, jossa yritän ottaa nyt kaiken mahdollisen irti keskeisestä sijainnista aivan loistavien kulkuyhteyksien äärellä sillä en todellakaan halua haaskata sitä, että kotiovelta pääsee maailmalla vaivattomasti ja parhaimmillaan myös tosi lyhyessä ajassa.

Me asteltiin perjantaina töiden jälkeen laivaan, ja oltiin seuraavana aamuna puoli viiden aikaan Maarianhaminassa. Myös palatessa aikataulut mahdollisti Ahvenanmaa-elämyksen maksimoinnin: sunnuntai-iltana puolenyön aikaan laivaan, ja aamulla oltiin kymmenen aikaan, eli just sopivasti aamiaisen jälkeen, takaisin Helsingissä.

Hyvin siis ehti ilman mitään sen kummempia vapaapäiviäkin, eikä nuo öiset saapumis- ja lähtöajat tuntuneet mitenkään ikäviltä, vaan sujuivat itse asiassa yllättävänkin heleposti.

ahvenanmaa-5 ahvenanmaa-4 ahvenanmaa-8 ahvenanmaa-6 ahvenanmaa-10ahvenanmaa-16 ahvenanmaa-12

Kuten arvata saattaa, lokakuinen Ahvenanmaa oli viiltävän hyytävä. Ei kuitenkaan tullut yllätyksenä että kymmenen astetta saaristossa tuntuu pikkusen kylmemmältä kuin rannikolla, eikä Karimin talvitakki ollut yhtään liikaa. Hyvät varusteet piti kuitenkin huolen siitä että kylmyys oli toissijaista, sillä noin muuten lokakuu avautui saaristossa aika upeana.

Ruska oli parhaimmillaan, ja vaikka aurinko ei paistanut, ei meidän reissun aikana myöskään satanut. Lokakuu on selvästi jo matkailukauden off seasonia, mistä syystä meidät otettiin tosi lämpimästi vastaan kaikkialla. Paikalliset puhui tosi harmitellen miten esimerkiksi ravintoloilla on tiukkaa syksyisin kun kävijöitä ei vaan ole, ja ovet joudutaan pahimpina viikkoina pitämään arkisin kiinni.

Se mikä Ahvenanmaalla on tosi erikoista on paikallinen kulttuuri. Tavallaan ollaan Suomessa, mutta ei kuitenkaan. Oma lippu, vahva kansallisidentiteetti ja jopa eri kielikin tuo matkaan aika eksoottisen säväyksen, mutta samalla se myös aiheuttaa aika paljon hämmennystä.

En tiennyt koskaan missään tilanteessa millä kielellä mun kannattaisi toimia, sillä mun ruotsi ei todellakaan (valitettavasti) oo sillä tasolla että itseluottamusta riittäisi hoitamaan asiat ruotsiksi, joten oletin aina lähtökohtaisesti ettei vastapuoli puhu suomea, ja lähdin englannilla tilanteisiin. Se aiheutti paikoitellen aika paljon ihmetystä, mutta koska pääasia on tulla ymmärretyksi, sujui tilanteet loppupeleissä oikein mainiosti. Tosin tämä herätti ajatuksen siitä, että voisi kyllä olla aika laittaa se ruotsikin kuntoon, kun sitä on tullut niin pitkään kuitenkin opiskeltua.

ahvenanmaa-7 ahvenanmaa-13 ahvenanmaa-9ahvenanmaa-17 ahvenanmaa-14ahvenanmaa-15 ahvenanmaa-18 ahvenanmaa-11

Olin ollut Ahvenanmaalla viimeksi kymmenen vuotta sitten ja meidän edellisestä perheen kanssa tehdystä mökkireissusta oli aikaa jo lähemmäs 15 vuotta, mutta tuntui että juuri mikään ei ollut muuttunut, ainakaan näin mökkilomalaisen silmissä. Asfaltti oli edelleen punaista, pelloilla laidunsi lampaita ja rantakalliot vangitsi katseen aivan yhtä lumoavasti kuin aikaisemminkin. Mökkikin löytyi, joten tunnelma oli taattu.

Kahden päivän reissu toi aika paljon elämyksiä, joista riittää kerrottavaa, joten palataan näiden ensifiilisten jälkeen myöhemmin niihin varsinaisiin postauksiin. Tämä syksy on siitä erikoinen että kerrottavaa riittää eri kohteista vaikka kuinka, joten toivottavasti jaksatte pysyä mukana, sillä asiaa löytyy.

Ihanaa tiistai-illan jatkoa!

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti