Pallontallaajat.net
Valikko

Ruokahaaveet toteen: syömässä Michael Björklundin Smakbynissä

Kirjoittanut Inka 26.2.2017

Yhteistyössä Visit Åland

Ajattelin alkaa pikkuhiljaa purkamaan niitä viime vuoden seikkailuja, jotka eivät kaikessa reissutohinassa ehtineet vielä blogiin saakka, ja nyt on luvassa paluu Ahvenanmaalle. Pääsin nimittäin toteuttamaan reissun aikana yhden pitkäaikaisimmista ruokahaaveistani ja illastamaan viimeinkin ehkä saarten kuuluisimmassa ravintolassa Smakbynissä.

Ravintolan omistaja kokki Michael Björklund on mulle tuttu hahmo vuosien takaa, sillä oltiin äidin kanssa muinoin melko kovan luokan Strömsö-faneja, ja sarjan jokainen jakso piti tihrustaa tee-se-itse-naisina hyvinkin tarkasti. Meidät löysi sununtai-iltaisin aina telkun äärestä, ja herkullisista ahvenanmaalaisista pannukakuista tutun kokin äänen kuullessa suli sydän joka ikinen kerta.

Ahvenanmaalaiskokki on tehnyt yhteistyötä ahvenanmaalaisen Viking Linen kanssa kahteen otteeseen, ja oon päässyt onnekseni maistelemaan molempia erikoismenuja. Ensimmäinen, Makuja Smakbystä oli yks herkullisimpia maistamiani dinnereitä, ja miehen suunnittelema kevätmenukin melko erinomainen. Niistä ja monista muista syistä odotin kovasti pääseväni kokemaan viimein kehutun Smakbynin paikan päällä.

Ja kokemus oli kieltämättä odotuksen arvoinen. Itse Björklund oli meitä vastassa ravintolassa, jonka yhteydessä toimii myös kauppa, tislaamo sekä keramiikkapaja, ja piipahdettiin me myös pihan perällä sijaitsevassa ampiaistarhassa. Vierailu lokakuussa oli nerokas, sillä rauhallinen viikonloppu takasi sen, että Michaelilla oli runsaasti aikaa kierrättää meitä ympäriinsä esittelemässä tiluksiaan. Selvisi muun muassa se, että mies kerää intohimoisesti ovia, joista osa on säilössä ravintolan kellarissa, missä sijaitseva lava muuten toimii toisinaan myös kesäteatterin näyttämönä!

Itse ravintola on tosi suuri, ja varsinkin noin sesongin ulkopuolella ei ollut pelkoa siitä, että tilaa ei olisi. Kesäkaudella suositun matkailusesongin iskiessä päälle tilanne on kuulemma täysin toinen. Suuresta tilasta huolimatta tunnelma oli tosi viihtyisä, ja avokeittiössä häärivät kokit toivat tilaan vähän lisää rentoutta, samoin kuin erilaiset tuolit ja pöytäryhmät.

Hiljaisemmalla kaudella vierailun puolesta puhuu myös se, että nyt Björklundilla oli tosi hyvin aikaa kierrellä ravintolassa ja käydä tervehtimässä asiakkaita. Oli jännittävää seurata miten mielissään kaikki asiakkaat, me mukaan lukien, oli siitä että ravintoloitsija kävi erikseen tervehtimässä jokaista pöytäseuruetta.

Lopulta päästiin itse asiaan eli syömiseen. Se oli kaikkien näiden vuosien odottamisen arvoinen, sillä ruoka oli todella hyvää. Karim söi äyriäisiä, minä liharuokia,  ja molempien annokset meni kyllä nappiin: erikoisia yhdistelmiä, herkullisia makuja ja hyviä raaka-aineita. Tarjolla oli myös Björklundin anopin leipomaa saaristolaisleipää, joka tietysti sopi ravintolaan aivan täydellisesti.

Ruokalista vaihtelee luonnollisesti sesonkien mukaisesti, ja esimerkiksi nyt tarjolla on useita menuja: perinteinen illallislista, seitsemän ruokalajin maistelumenu, simppeli backfickan-lista ja lasten oma ruokalista, minkä lisäksi ravintolassa tarjoillaan myös lounasta. Vaihtelua ja valikoimaa siis riittää.

Kahden ruokalajin jälkeen ei tullut puhettakaan että oltaisiin kyetty syömään enää jälkiruokaa, mutta teen mukana meille tuotiin ravintolan omat versiot Snickers-patukoista. En sano muuta kuin nam!

Huipun ruuan lisäksi Smakbyn lunasti odotukset kivalla miljööllä, hyvällä palvelulla ja maisemilla, sillä ikkunapöytä oli aivan nappi valinta. Lokakuun vierailun aikana lasin toisella puolella kohoava, ruskan koristamien puiden reunustama Kastelholman linna oli tosi upea.

Odotan mielenkiinnolla Smakbynin tulevaisuutta, sillä Björklundin haaveissa siintivät niin oman majatalon kuin talviravintolan avaaminen, mutta myös ravintolan oma lemmikkiporsas, joka kävisi tervehtimässä asiakkaita.

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti