Pallontallaajat.net
Valikko

Upea, ihana, huikea, mahtava ja fantastinen Krka

Kirjoittanut Inka 13.5.2017

Tulikohan otsikkoon nyt varmasti riittävästi ylisanoja? Ne kertovat hyvin siitä, millaisen fiiliksen Splitin pohjoispuolella sijaitseva Krkan kansallispuisto jätti: olin aika kovasti puiston lumoissa.

Krkan kansallispuisto on perustettu vuonna 1985 ja se ei ole Unesco-kohde, toisin kuin maan superkuuluisa Plitvicen kansallispuisto, joka muuten jäi tällä reissulla loppujen lopuksi kaikista suunnitelmista huolimatta näkemättä. Krka sijaitsee Šibenikin alueella, noin tunnin ajomatkan päässä Splitistä. Kuivassa vuoristossa ajellessa ei aivan ensimmäisenä arvaisi muutaman mutkan päässä odottavan vehreän luonnonpuiston, ja voin vaan arvata miten uskomaton fiilis on ollut niillä, jotka ovat löytäneet ensimmäisinä 70-kilometrisen joen ympärille nousseen tiheän kasvuston.

Joen varrella sijaitsevaan kansallispuistoon on useita sisäänkäyntejä, ja me päädyttiin lopulta astumaan sisään Skradinista mikä oli hyvä valinta, sillä sieltä liikennöi myös bussi sekä laiva, joka kuljetti heikompisaattoiset vierailijat luonnonpuiston porteille asti ja oli kevyt vaihtoehto neljän kilometrin kävelyreitille.

Kävely oli kuitenkin aivan loistava tapa virittäytyä perillä odottaviin upeisiin maisemiin ja saada vähän esimakua siitä, millainen Krka todella on. Hulppeat siltamaisemat ja heti alkumetreiltä lähtien turkoosina sekä smaragdinvihreänä välkehtivä vesi olivat hyvinkin sen neljän kilometrin kävelymatkan väärtejä. Koska vierailu sijoittui toukokuun alkuun ei missään vaiheessa tullut liian kuuma siitäkään huolimatta, että saatiin retkelle siihenastisen reissun aurinkoisin ja lämpimin päivä.

Perillä puistossa maksettiin sadan kunan eli noin 15 euron hintainen sisäänpääsymaksu, joka sisälsi käytännössä kaiken. Krkassa voi vierailla myös yksittäisissä kohteissa joihin voi ostaa erilliset liput, mutta jos aikoo käydä useammassa kannattaa napata kaikki kohteet sisältävä lippu.

Krkan paras näkymä on heti sisäänkäynnin vieressä, sillä siihen laskeutuvat puiston kuuluisat vesiputoukset. Joen yli on rakennettu pitkä ja kapea silta, joka on varmasti suosituimman sesongin aikana aivan tukossa. Ellei pidempää kävelyä jaksa tehdä, on siltamaisema yhdistettynä laivareissuun jo matkan arvoinen.

Alueella on lukuisia kävelyreittejä, mutta yleisin tapa tutustua Krkaan kulkee joen päälle rakennettuja laiturimaisia siltoja pitkin. Noin kahden kilsan mittaisella reitillä pääsee nousemaan ison määrän portaita vesiputousten päälle ja alkulähteille sekä näkemään joen kalakantaa ja monia muita pieniä ja suuria vesiputouksia. Paras anti on ehdottomasti kaikki mikä liittyy vesiputouksiin, mutta kyllä reitti on ehdottomasti kävelemisen arvoinen. Mun veli puhui Krkasta eläintarhana, mikä antaa osviittaa siitä, että nähtiin matkan varrella todella monia eri eläimiä.

Siltojen kävelyreitti sijaitsee pääosin tiheiden puiden peittämässä varjoisassa metsässä, mikä on hieno juttu erityisesti kuumana päivänä. Sen varrella on monia näköalapaikkoja, mistä vesiputoukset pääsee näkemään eri vinkkeleistä: oma suosikki oli ehdottomasti varsinaiselta reitiltä poikennut kinttupolku, jonka päähän rakennettu näköalapaikka sijaitsi aivan pitkän vesiputousrivin yläpuolella. Käsittämättömän maagista!

Koska Krka on Kroatian suosituimpia kansallispuistoja, on myös palvelut sen mukaiset. Nyt kun oltiin isolla porukalla josta osa jaksoi kävellä enemmän kuin toiset, oli mielenkiintoista nähdä miten hyvin kaikki kuitenkin kokivat puiston olleen varsinainen elämys, vaikka koettiin se niin eri tavoilla. Ja hyvä niin!

Lopuksi täytyy vielä ihmetellä, että ei löydetty Krkasta uimapaikkaa! Olin nähny sieltä niin paljon kuvia missä porukka polskii vesiputousten juurella, että olisin otaksunut sen löytyvän hetkessä. Toki toukokuu saattoi tarkoittaa sitä että vesi oli vielä liian kylmää uimiseen mistä syystä siellä ei näkynyt turistin turistia uimassa, mutta tunnustettakoot nyt kuitenkin sekin, että siinä vaiheesa kun astahdin kahlaamaan sillan vierestä veteen, oli puiston työntekijä hetkeä myöhemmin viittomassa mua nousemaan sieltä. Jokiuiskentelut jäi siis tällä kertaa välistä, tosin vesi oli kyllä sen verran kylmää että ehkä ihan hyvä.

Miltä Krka näyttää? Tiiän että teistä tosi moni on käynyt siellä, joten olisi kiva kuulla myös muiden kokemuksia kansallispuistosta.

Lisää tästä aiheesta

12 Kommenttia

Tepi 13.5.2017 at 22.49

Juurikin tuossa kohtaa uidaan, mistä viimeinen kuva on otettu. :) Itse kävin tuolla viime vuonna näihin aikoihin eikä silloinkaan ollut uimassa ketään. Opas kertoi uimapaikan olevan tuo alimmaisen kuvan paikka. Minä myös tykkäsin kovasti Krkasta, oli ehdottomasti Kroatian reissun yksi kohokohdista. Satumainen paikka!

Vastaa
Inka 17.5.2017 at 20.59

Voi video, sepä meni sitten siinä. Jännä että mää sain oppailta ihan eri palautetta, mutta ehkä en ollu just sentilleen oikeassa lätäkössä. Satumainen on kyllä kans hyvä sana!

Vastaa
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 14.5.2017 at 17.54

Wau. Noi vesiputoukset on kerrassaan mielettömät. Maisemathan näyttää ihan trooppisilta. Nyt harmittaa, ettemme huhtikuisella Splitin matkalla uhranneet päivää Krkalle, olis kyllä kannattanut. Tässä jälleen yksi hyvä syy matkustaa sinne uudelleen.

Vastaa
Inka 17.5.2017 at 20.58

Trooppinen on kyllä oikea sana kuvaamaan näitä näkymiä. Ja todellakin kantsii lähtä uudelleen. Terkut Hvarin saarelta, oli kiva fiilistellä reissua etukäteen sun postausten kautta!

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 15.5.2017 at 8.43

Niin ihanan näköistä! Tuonne on ihan pakko päästä. Mielellään vielä uiskentelemaan. :D

Vastaa
Inka 17.5.2017 at 20.58

No joo, vähän jäi kyllä uintireissun uupuminen kaivelemaan, mutta toisaalta veikkaan että oon sen verran nyhverö että vesi olis kuitenki ollu liian kylmää… Suosittelen!!

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 16.5.2017 at 18.40

Alan oikeasti miettimään tosissaan pientä mutkaa Kroatiassa kesällä ihan pelkästään tämän postauksen takia! Niin kaunista! Lennot näillä näkymin Dubrovnikiin, josta olis tarkoitus jatkaa muille maille. Hmm, mutta tää Krka alkaa vaikuttamaan mutkan arvoiselta.

Vastaa
Inka 17.5.2017 at 20.57

:D :D Haha, vahava suositus, Krka oli niin siisti!!! Mutta toki Dubrovnikin huudeillakin on paljon siistejä paikkoja, jotka on varmasti omalla tavallaan ihan huikeita. Tosin isot tiet on kyllä hyvässä kunnossa, joten road trip ei välttis oo huono idea..

Vastaa
Tapsa 17.5.2017 at 8.08

Tuossa putouksen alla oli syyskuussa porukkaa niin että hyvä kun sekaan sopi.

Vastaa
Inka 17.5.2017 at 20.56

Huhhuh, no vissiin oli ihan hyvä vierailla toukokuussa, vaikka uintipaikka ei kovin selkesti näyttäytynytkään..

Vastaa
Sonja | FIFTYFIFTY 17.5.2017 at 17.43

Krkaan toivoin pääseväni pari vuotta sitten Dubrovnikissa oleillessa, mutta se jäi väliin, kun tehtiinkin reissuja Bosniaan ja Montenegroon. Mutta Kroatiaan täytyy joka tapauksessa päästä vielä uudemman kerran, enköhän silloin Krkan korkkaa! :D

Vastaa
Inka 5.6.2017 at 15.05

Dubrovnikista on kyllä kieltämättä melko pitkä matka Krkaan, joten en kyllä ihmettele jos jäi välistä. Toivotaan että ens kerralla sitten, Krka oli niin huippu!! Ja sun kommentti oli jostain syystä mennyt roskapostiin, sain naarattua sen sieltä vasta äsken. :(

Vastaa

Jätä Kommentti