Pallontallaajat.net
Valikko

Huikeiden maisemien Zadvarje Kroatiassa

Kirjoittanut Inka 18.6.2017

Kun buukattiin Kroatian-majoitus puhtaasti pelkän talon ja sen palvelujen perusteella, en olis ensimmäisenä osannut arvata millaiseen kultasuoneen noin maisemien puolesta osutaan. Mentiin sijainnin suhteen lopulta aika randomilla ja varattiin se talo, joka kokonsa sekä varustelujensa puolesta vastasi parhaiten meidän tarpeita.

Yllätys oli aika valtava, kun paria viikkoa ennen reissua istuttiin porukalla alas ja ruvettiin tsekkailemaan, mitä kaikkea meidän mökin huudeilta oikein löytyy ja missä se tosissaan sijaitsikaan. Huvila oli tarkalleen ottaen pikkuruisessa Knrnicissä, mistä parin kilometrin päässä sijaitsi vähän suurempi kylä Zadvarje. Sijainti oli aika nappiin vuoristoalueella, joten tajuttoman hienoja maisemia eikä neulansilmämutkilla varustettuja teitä voinut välttää. Oli aika mahtava fiilis herätä aamuisin siihen, että jo sängystä käsin pystyi ihastelemaan ikkunan toiselta puolelta näkyvää vuorta!

Maisemien puolesta koko Dalmatian alue on aivan täys kymppi, mutta Zadvarjen kylä ja sitä ympäröivä alue tarjosi myös aikamoista maisemien ilotulitusta. Itse kylässä maisemaa hallitsee noin 1700 metriin kohoava Biokovo-vuoristo, jota ei voi luonnollisestikaan olla näkemättä. Toinen aivan Zadvarjen sydämessä sijaitseva luontonähtävyys taas on hieman hankalammin huomattavissa, sillä aivan päätien vieressä on rotko ja vesiputous, joiden löytämistä varten pitää joko tutkia karttaa tai pitää silmät oikeasti auki kylänraittia kulkiessa.

Mekin tiedettiin kyllä rotkon olemassaolosta, mutta löydettiin sinne kulkeva reitti vasta kun jalkauduttiin Zadvarjen pikkupitäjään, sillä autolla kylän poikki kulkiessa tieltä poikkeaviin opasteisiin ei tullut kiinnitettyä huomiota. Aamulenkki kylän edustalla kohoavalle Jeesus-ristille ja sen maisemien luo kuitenkin kannatti, sillä paluumatkalla vastaan tuli oikeat opasteet. Sata metriä ja oltiin rotkon reunalla.

Alhaalla pauhusi vesiputous, ja bongattiin rotkon kyljestä myös vuorikiipeilijöiden joukko, jotka oli parhaillaan laskeutumassa alas kanjoniin. Zadvarjen ativiteettimahdollisuudet on Dalmatian alueen parhaimmistoa, sillä perus vuoristovaellusten lisäksi alueella voi muun muassa vuorikiipeillä, laskea koskea ja taitaapa tarjolla olla myös vaijeriliuku.

Me tyydyttiin katselemaan maisemia ylhäältä käsin, ja tehtiinkin tuon viikon aikana parikin kävelyretkeä rotkolle. Myöhemmin löydettiin kylänraitin tuntumasta portaat alas, ja ehdittiinkin jo innostua aika kovasti kunnes tajuttiin niiden päättyvän vesilaitoksen lukitun ristikko-oven toiselle puolelle. Se niistä maisemista, mutta saatiinpahan ainakin aikamoinen porrastreeni!

Tämä kroatialainen pitäjä valloitti mun sydämen täysin, ja toi mukanaan ehkä oivalluksen uudesta matkailutavasta. Oli tervetullut huomio oivaltaa, että ainaisen roadtrippaamisen ja jatkuvasti vaihtuvien majapaikkojen sijaan myös tällainen tukikohtatyyppinen matkailu on tosi jees erityisesti, kun puitteet on kunnossa ja pihalla seisoo vuokra-auto.

Onko Zadvarje tuttu muille? Lähtisitkö näihin maisemiin?

Ja se vesiputous! Sitä piti oikein tihrustamalla tihrustaa että näkyi rotkon reunalta, mutta sieltä se löytyi ja komeilee postauksen ensimmäisessä kuvassa.

Lisää tästä aiheesta

2 Kommenttia

Sonja | FIFTYFIFTY 19.6.2017 at 19.46

Jaahas, se on sitten niin, että road trip Kroatiassa pitää laittaa bucket listiin. :D Niin monia upeita eri kohteita näkemättä! En oo koskaan kuullutkaan tästä Zadvarjesta, mutta todellakin lähtisin! <3

Vastaa
Inka 20.6.2017 at 6.07

Uijui, mahtavaa! Ja veikkaan että et oo ainoa joka ei oo koskaan kuullut Zadvarjesta, en määkään ollut tätä ennen. :D

Vastaa

Jätä Kommentti