Pallontallaajat.net
Valikko

Pari pikavisiittiä Splitissä ja fiilikset kaupungista

Kirjoittanut Inka 11.7.2017

Kun aloin haaveilla Kroatian-matkasta ensimmäistä kertaa vuonna 2009, oli mulla ensimmäisenä mielessä ne ainoat kaksi kohdetta jotka maasta tiesin: Split ja Dubrovnik. Maalasin kaupungeista valtavia mielikuvia ja kuvittelin itseni kävelemään rennosti rantapromenadeille ja nauttimaan palmujen koristamista maisemista. Kroatia oli mun haavemaailmassa täydellinen kohde, ja sinne oli päästävä niin pian kuin suinkin!

Matkustin Kroatiaan ensimmäistä kertaa vuonna 2012, kun reilattiin Karimin kanssa Balkanilla. Kohteena ei suinkaan ollut Split eikä Dubrovnik, vaan tietysti Zagreb, paikka josta ajattelin että sinne nyt viimeisenä kannattaa Kroatiassa mennä. Kaupunki lopulta onnistui ylittämään odotukset ja voittamaan meidät puolelleen. Silloin ajattelin että jos Zagreb on näin siisti, en malta edes odottaa miten mahtavia paikkoja nuo haavekuvieni rantakaupungit olisikaan.

Muutamaa vuotta myöhemmin pääsin viimein käymään Dubrovnikissa, kun palattiin Karimin kanssa Balkanille. Silloin suuntana oli viimein niin kauan odotettu Dubrovnik, joka ei todellakaan tuottanut pettymystä. Nyt kun edessä oli viimein vierailu Splitissä, olin haljeta innosta – se olis varmasti ihana!

Ja sitten kaupunki olikin aika plääh. Piipahdin siellä pariinkin otteeseen: ensin muutaman tunnin mittaisella vanhankaupungin kierroksella, sitten usean tunnin rantapromenadihengailulle. Nämä yhdistettynä painajaismaisimpaan ajokokemukseen naismuistiin en saanut Splitistä irti aivan sitä, mitä olisin odottanut.

Yritys oli kuitenkin kova, ja oli kaupungissa paljon viehättäviä elementtejä. Esimerkiksi palmujen reunustama rantapromenadi oli tosi kaunis, samoin vanhassakaupungissa sijaitseva Diocletianuksen palatsi. Kaupunki kuitenkin tuntui noin parin pikavisiitin perusteella melko sieluttomalta, eikä se vaikuttanut olevan läheskään niin viehättävä kuin esimerkiksi Zadvarje tai Makarska. Samaa mieltä tuntui olevan koko meidän 12-henkinen seurue.

Oli kuitenkin mahtava päästä viimein käymään Splitissä kaikkien näiden vuosien jälkeen, ja vaikka kaupunki ei ehkä lunastanutkaan odotuksia noiden lyhyiden vierailujen perusteella, olisin valmis antamaan sille milloin vain toisen mahdollisuuden. Eli ehkä me vielä kohdataan Splitin kanssa!

Löytyykö sieltä ruudun toiselta puolelta Splitiin ihastuneita? Mikä kaupungissa viehätti, mikä multa jäi tajuamatta?

Lisää tästä aiheesta

24 Kommenttia

Jenna 11.7.2017 at 22.26

Mulle kävi just näin Splitin kanssa. En tykännyt juuri lainkaan. Kaupunki oli jotenkin vain niin tylsä ja nähty puolessapäivässä. Tukikohtana se on ihan jees, mutta itse en vain syttynyt. Mä en oo vieläkään valmis antamaan toista mahdollisuutta :D

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.49

Voi ei, hemmetin Split! Haha, sulla oli kyllä vissiin aika traumaattinen kokemus jos toista mahdollisuutta ei irtoa. No, onneksi maailmassa on oikeasti siistejä kaupunkeja vaikka kuinka, joten näillä huonoille ei oo ehkä niin väliksikään antaa uusia mahiksia.

Vastaa
Minna / sunnuntaiaamu.fi 11.7.2017 at 22.56

Olen nyt reilun parin viikon Euroopan- ja Balkanin-reissailun jälkeen lopettelemassa matkaa Splitiin, ja miten tylsältä kaupunki tuntuukaan! Varsinkin, kun edellinen kohde Sarajevo ylitti kaikki odotukset ja oli suorastaan ihmeellinen paikka, on Splitin turistipaljoutta ja sieluttomuutta jotenkin hankala käsitellä ja olen vaan löllöillyt meren rannalla tekemättä yhtään mitään nyt pari päivää. Kiva kuulla, että kaikki muutkaan eivät ole syttyneet tälle!

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.51

Voi ei, miten kämästä lopettaa parin viikon reissu huonoon kohteeseen! :( Siitä jää jotenkin paha mieli vaikka muut kohteet oliski olleet ässiä. Voin kyllä uskoa että Sarajevon ja Splitin välinen kontrasti on ollut ihan valtava, iteki tykkäsin Sarajevosta ihan sikana! Tosi harmi ettet syttynyt kaupungille, mutta toisaalta löllöily rannalla ei sekään kuulosta huonommalta.

Vastaa
Salla 12.7.2017 at 10.35

Onneksi Split olis meille suurimmaksi osaksi vain tukikohtana, kun ollaan häämatkalla siellä 3 yötä! Majapaikkaa/hotellia en tosin oo vielä Splitiin varannu, eli vinkkejä toisesta kaupungista otetaan vielä vastaan ;) Kunhan vaan sieltä olis helppo lähtee sitten snorklaileen ja Krkaan…

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.52

Hmm hmm, no jos 60 kilsan lisäajo Krkaan ei kyrsi niin mää suosittelen kyllä mieluummin tukikohdaksi Makarskaa! Se oli munsta paljon symppiksempi kuin Split, vaikka ei tietenkään yhtä iso. Joka tapauksessa teille tulee varmasti ihan huikea honeymoon, oli se tukikohta sitten Splitissä tai jossain muualla!

Vastaa
Ode 12.7.2017 at 10.50

Mä en oikein lämmennyt Dubrovnikille, ahdisti se possujonossa muiden turistien kanssa käveleminen. Split oli vähän enemmän ok ja Zagreb oli ihan huippu! Mutta siis mulle koko Kroatia oli vähän njäh, kierrettiin useampikin Balkanin maa samalla reissulla ja muut kohteet oli huomattavasti inspiroivampia! Sarajevossa ja Belgradissa oli ihan eri fiilikset.

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.54

Oho, nää oot sattunu Dubrovnikiin kyllä varmaan sitte pahimpaan aikaan, jos piti jonossa kulkea. Me oltiin pari vuotta sitten elokuussa ja kierrettiin tosin vanhakaupunki kaukaa, eli ei tarvinnu ahistella muista matkailijoista. Ja kieltämättä Kroatian tunnelma on hyvin erilainen noihin muihin alueen kohteisiin verrattuna. Sarajevo ja Belgrad on kyllä ihania !

Vastaa
Sofia 12.7.2017 at 11.21

Mä kanssa en niinkään lämmennyt Splitille, mutta tykkäsin kyllä kovasti sieltä käsin avautuvista päiväreissumahdollisuuksista. Tukikohtana se oli siis ihan jees, mutta suurin osa päivistä vietettiin muualla. Rantapäivinäkin Splitissä käveltiin niin kauas keskustasta ja ekoilta päärannoilta kuin jaksettiin, että löydettiin oma pala rauhaa. Todennäköisesti en menisi uudestaan, sen sijaan Hvarille voisin majoittua viikoksi ihan koska vaan! :D

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.55

Tukikohtana Split on kyllä varmasti ihan tosi hyvä, varsinkin jos haluaa kierrellä päiväreissuja monissa eri kohteissa. Hvar oli ässä, sille todellakin vahva suositus!

Vastaa
Tiina 12.7.2017 at 12.11

Mulla kävi päinvastoin! Splitistä tykkäsin, mutta Dubrovinikista en. Split oli rauhallisempi ja simppeli kohde, mutta Dubrovnikista jäi mieleen vaan hirveät turistimassat ja kiskurihinnat etenkin luonnollisesti vanhassa kaupungissa. Dubrovinikin meidän osalta pelasti hotelli, josta löytyi pari poolia. :)

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 9.57

Jes, kiva kuulla näitäkin kokemuksia! Mun mielestä on tosi jännä että elokuinen Dubrovnik sattui olemaan mun kohdalla kivempi kuin toukokuinen Split, sillä olisin uskonut että mun käpy palaa just noiden muiden reissaajien vuoksi.

Meilläkin oli Dubrovnikin-majapaikassa pool, ja se oli kyllä ihan huikea. Tosin mun ruusunpunaiset DBV-lasit voi myös johtua siitä että majoituttiin ytimessä ihan vaan pari päivää, ja loppuaika oltiin bussimatkan päässä rauhallisemmilla nurkilla. Ja tietty siitä uima-altaasta. :)

Vastaa
Terhi 12.7.2017 at 19.13

Sama fiilis jäi itselle viime vuonna Splitissä käydessä. Yövyttiin neljä yötä Splitissä ja parhaat muistot jäi aamukävelyistä Marjan-kukkulalla. Muakaan kaupunki ei sytyttänyt enkä oikein osaa sanoa miksi.

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 10.01

Ihan hullua että näin monella on jäänyt huono fiilis Splitistä, joka kuitenki on Kroatian suosituimpia paikkoja. Neljä yötä kuulostaa kyllä aika paljolta siinä kaupungissa, toivottavasti ehditte tehdä päiväretkiä!

Vastaa
SallaMaria 13.7.2017 at 18.07

Ihan parasta antia Kroatiassa on saaret. Juuri kesäkuussa käyty Mljetillä kolme yötä. Rauhallista ja kaunista. Bracin saari on myös jees. Toisiksi parasta on pienet rannikkokaupungit kuten Zadar ja Trogir. Dubrovnik on kaunis ja kun kaupunginmuurin kiersi auringonlaskun aikaan, ei yllättäen tarvinnut kävellä turistijonossa. Split ei sitten iskenyt yhtään, muutama tunti riitti.

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 10.02

Ah, Mljet, mun tämän hetken Kroatia-pakkomielle! Harmittaa tosi paljon ettei pari vuotta sitten Dubrovnikissa ollessa tajuttu käydä siellä. Kroatiassa riittää kyllä näkemistä, ja ootan mielenkiinnolla milloin pääsen seuraavan kerran seikkailemaan rannikon kohteisiin ja saarille!

Vastaa
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 13.7.2017 at 20.00

Mä luulen, että tosta Splitistä saa aika erilaisen kuvan riippuen mihin aikaan vuodesta siellä vierailee. Olen kuullut keskikesän vellovista turistimassoista, mutta huhtikuussa se oli ihan passeli ja rauhallinen mesta muutaman päivän loma/tukikohteeksi. Hyvät laivayhteydet lähisaarille toivat mukavan lisän liikkumiseen.

Vastaa
Inka 15.7.2017 at 10.03

Oon Annemaria varmasti ihan oikeassa! Toukokuun alussa turistimassoja ei juurikaan ollut, ja siitä syystä oonkin ollut tosi kummissani siitä miten huono fiilis kaupungista siltikin jäi. Laivayhteydet on kyllä iso plussa!

Vastaa
Tapsa 15.7.2017 at 12.32

Split tosiaan vähän sieluton “läpikulkupaikka” ja Dubrovnik ahdettu täyteen turisteja. Näin siis syyskuussa. Saaret viehättivät enemmän ja juuri mainitsemassasi Jelsassa voisi tosiaan viettää muutaman päivän. Käytiin pikaisesti skootterilla Hvarista, missä ei vielä toissa syksynä nurkkiin kuseksivia brittiörveltäjiä näkynyt. Makarska ja Trogir kaupunkeja, mihin voisi vielä palata. Sensijaan hehkutan Bosniaa ja erityisesti Mostaria kympillä! Sitä ihmisten ystävällisyyttä…

Vastaa
Inka 16.7.2017 at 8.52

Oho, mielenkiintoista kuulla että reissaajia riittää rutkasti myös syyskuulle, olisin voinut kuvitella että silloin alkaa jo rauhoittua. Hehe, meidänkään reissun aikana ainakaan Hvarin pikkukaupungeissa ei ollut vielä varoituskylttejä, tosin en sitten tiijä Hvarin kaupungista josko siellä jo toukokuussa varoiteltiin remuamisen tuomista sakoista. Bosniasta on tullut nähtyä vain Sarajevo ja sekin tosi pintapuolin, joten sinne voisi kyllä tehdä kunnon reissun. Mostaria on monet kehuneet!

Vastaa
Sini 21.7.2017 at 13.17

Hassua kuinka Split on jättänyt niin monet kylmäksi. Olimme muutama vuosi takaperin heinäkuussa ystäväpariskunnan kanssa Kroatiassa ja meillä oli mahtava huoneistohotelli 11kerroksessa Splitin keskustasta muutama km itäänpäin. Teimme tosin päiväretkiä niin Krkalle, Hvarille ja lähellä oleviin pienempiin kaupunkeihin, joten päivät eivät tylsiksi kerenneet käymään. Lisäksi oma vuokra-auto iso plussa tuolla. Keskustan rannat ei sykähdyttäneet mutta rannat joko hieman länteen tai itään päin olivat paljon parempia. Tosiaan jos paljon aikaa viettää pelkästään keskustassa niin ei paljoa koko Splitin alueesta näekään:) Lennot meillä oli Dubrovnikista ja paluumatkalla teimme vielä pienen visiitin kaupunkiin. Se turistien määrä, katujen ahtaus ja korkeat hinnat eivät iskeneet minuun ollenkaan:D Tosin turistimassakaudet aina hieman tunnelmaa latistavat :) Nyt elokuulle varattuna uusi reissu Splittiin siskon kanssa. Vuoka-autoa ei oteta, mikä sinällään aika harmi. Mutta tarkoituksena onkin aika “rento” loma viettää. Suunnitelmissa ainakin Marjanin kukkulalle kiivetä, käydä ainakin Bracin sekä Hvarin saarilla, ehkä Krka jos sisko vaatii, Makarska riviera houkuttelee kyllä myöskin pieneen visiittiin:)
Se on jännää miten jotkut kaupungit iskee toisiin, mutta joihinkin ei ollenkaan. Esim ensimmäinen reissu Pariisiin 5v sitten ei iskenyt minuun kunnolla, mutta viime keväällä tehty matka oli oikein ihana:)

Vastaa
Inka 21.7.2017 at 17.08

Onpa kiva kuulla tuosta sun positiivisesta Split-kokemuksesta! :) Toivottavasti tuleva reissu on myös ihan huippu. Ainakin suunnitelmien perusteella vaikuttaisi siltä. :)

Onneksi annoit Pariisille uuden mahdollisuuden! Mullakaan ei iskenyt ekalla kerralla, mutta toisella kerralla onneksi jo. :)

Vastaa
*minea* 14.8.2017 at 21.43

Mieheni ja minun ensimmäinen Kroatian matka sijoittui juurikin Splitiin, ja majoituksemme oli tosi laadukkaasti varusteltu yksiö ihan Diocletianuksen palatsialueella vanhan kaupungin ytimessä, pienen sivukujan lopussa. Me kyllä kovin tykästyimme ja ihastuimme – toki vierailimme esimerkiksi Hvarilla, Bracilla ja lähialueiden rannoilla, joka kerta eri paikassa. Ihan Hvarissa olisi saanut aikaa kulumaan päivätolkulla, myöhästyimme aina vaan lipunmyynnistä päivälauttaan. Lopulta klo 6 aamulla jonottamaan lippuja ja lykästi – tosin vasta viimeisenä lomapäivänä. Meidän matka oli muistaakseni kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa, suomalaisittain alkukesästä ja ennen pahinta Etelä-Euroopan ryysistä. Dubrovnikassa vanhan kaupungin majoituksemme ei ollut yhtä tasokas ja todentotta päivisin vanhan kaupungin kadut olivat yhtä turrejonoa. Mieheni tykkäsi enemmän Splitista, minä en oikein osaa valita. Splitissa kävimme ensin, joten ehkä alun alkaen Kroatia-ihastus on yhdistyy siihen. Helppoja kohteita molemmat – Kroatia (näiden kohteiden osalta) on kaiken kaikkiaan ihana yhdistelmä hemmottelua, herkuttelua, Välimeren turkoosia ja snorklausta ja dolcevita-kaupunkivaeltelua, pienellä Balkan-twistilla.

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.49

Tosi kiva kuulla positiivisia kokemuksia Splitistä! Sehän se taitaa olla sen kaupungin juju, että lähtee päiväretkille kokemaan alueen monipuolisuuden. Ainakin saaret on kyllä upeita!! Hassua kuulla miten teidän matkalla on ollut niin paljon ruuhkaa Hvarin lautalle, sesonki vaikuttaa ilmeisesti todella hurjasti! Kroatia on kyllä nimenomaan helppo!

Vastaa

Jätä Kommentti