Pallontallaajat.net
Valikko

Päivitetty kamerakalusto

Kirjoittanut Inka 8.8.2017

Mun kamerakalusto on saanut viime kuukausina aikamoista täydennystä, sillä Hvarilla sattuneen pyöräilyonnettomuuden myötä olin uuden linssihankinnan edessä. Sitä ennen ostin talvella Kenian safareita varten uuden linssin, ja oon ehtinyt kartuttaa kokoelmaa vielä ihan viime viikkoinakin yhdellä uudella tulokkaalla.

Tsekataas siis läpi, millä kalustolla tämän blogin kuvat syntyvätkään.

Runkoon ei ole tullut muutoksia, ja kuten tässä esittelypostauksessa on kerrottu, kuvailen edelleen Canonin 6D (N) -rungolla. Se on ollut ihan huikea runko ja mulla käytössä nyt parisen vuotta, enkä oo löytänyt siitä mitään moitittavaa. Välillä iskee tietysti himo uuteen runkoon varsinkin nyt, kun kutosesta ollaan julkaisemassa uutta versiota. En kuitenkaan tee ihan vielä niin paljon kuvauskeikkoja, että toisen rungon hankkiminen olisi mitenkään perusteltua, eikä rungon päivityksellekään ole tällä hetkellä perusteluja, joten vielä mennään vanhalla. Ja mikäs siinä, kun sen tuntee ja se toimii mainiosti!

Nykyisin mun linssikokoelma käsittää neljä lasia, ja vaikka mulla on ollut aina tarkoitus määrän edellä, on tuo kokoelma paisunut jo sellaisiin mittasuhteisiin, että en ainakaan ite koe järkeväksi kasvattaa sitä ainakaan määrällisesti. Nyt koen että mulla on kaikki, mitä omaan kuvaukseeni tarvitsen.

Kokoelmaan kuuluu kaksi kalliimpaa ja kaksi halvempaa linssiä. Ihan kaikilta en oo saanu arvostusta siihen että ruuvaan kutoseeni halpasarjan linssejä, mutta kuten aina, tässäkin menee tarkoitus kaiken muun edelle.

Kallista sarjaa edustavat Canon EF 135 mm f/2.0 L USM -objektiivi, jonka hankin Kenian safareita varten päästäkseni vähän lähemmäs seeproja ja leijonia. Ihan pelkästään sen takia en kuitenkaan voinut perustella itselleni 1 150 euron arvoisen linssin ostamista, ja se onkin ollut kovassa käytössä niin hää- kuin urheilukuvauksessakin. Linssi on maksanut itsensä jo takaisin, enkä voi muuta kuin todeta, että kyseessä oli todellakin nappiostos!

Myös vanhan Canonin 50-millisen tilanne hankkimani Sigman Art-sarjan 50 mm f/1.4 GD HSM -linssi on vähän arvokkaampi. Noin 750 euron hintainen lasi toi kaivatun upgreidauksen Canonin 50-milliselle 1.4-linssille, ja heti kun sain tarkennuksen säädettyä telakan avulla, oli objektiivi yhtä timanttia. Oon ollut tosi tyytyväinen siitäkin huolimatta, että linssi on tosi iso ja hemmetin painava, eikä sitä kantaessa voi välttyä niskasäryltä.

Halpissarjan vanha suosikki on Canon EF 20 mm f/2.8 USM, jonka hankin vähän aikaa uuden rungon ostamisen jälkeen. Se on osoittautunut erinomaiseksi maisema- sekä selfie-linssiksi ja lähtee mukaan melkeinpä aina. Lasi on melko pieni (ainakin noihin kahteen edellä mainittuun verrattuna) ja kevyt, joten sen nappaaminen mukaan ei edellytä kovin pitkää miettimistä varsinkaan, kun linssi on niin monikäyttöinen. Tosin nyt kun aloin katsella linssin myyntihintaa rupesin vähän kyseenalaistamaan sitä, että onko kyseessä sittenkään halpissarjan linssi. Ostin omani käytettynä Helsingin Töölössä sijaitsevasta Optotekista, missä lasi maksoi muistaakseni 350 euroa. Uutena lasi näyttää maksavan 600 euroa, joten mistään halpiksesta ei todellakaan olekaan kyse. Oon saanut monesti kuitenkin vähän kummastunutta kommenttia tuosta lasista, mikä jaksaa jälleen kerran ihmetyttää!

Uusin ja edullisin tulokas mun kokoelmaan on lasi, jota olin himoskellut jo todella pitkään ja meinannut ostaa moneen otteeseen. Canon EF 40 mm f/2.8 STM on ollut mun hyppysissä ja rungossakin kiinni moneen otteeseen, mutta vasta nyt vastaan tuli niin hyvä tarjous, että korjasin lasin pois 170 eurolla. Linssi on superpieni sekä kevyt, ja aivan eri kaliiberia mun muun kokoelman, varsinkaan noiden painavien lasien kanssa. Suunnitelmissa on käyttää 40-millistä kaupunkilinssinä, joka kulkee mukana vaivattomasti mutta aika näyttää, mikä rooli tuolla pannukakkulinssillä tulee olemaan osana tätä objektiiviryhmää.

Kuten voi huomata, kaikki lasit ovat kiinteäpolttovälisiä linssejä, kuten mulla aina. Linssien vaihtaminen on the go on monen mielestä varmasti tosi työlästä ja jopa typerää, mutta mää oon niin tottunut siihen, että en jaksa kokea sitä mitenkään vaivalloisena. Tavallisesti mukana kulkeekin vähintään kaksi lasia, joita vaihtelen sitten tarpeen ja tilanteen mukaan.

Näillä siis syntyvät tämän blogin kuvat. Jälkikäsittelen kuvia lisäksi tietysti paikoitellen melko vahvastikin, mikä varmasti näkyy. Kiinnostaisiko teitä lukea postaus siitä, miten editoin kuvat?

Kreikan-lomalle nappaan mukaan 20-millisen ja 40-millisen, mikä on kombo joka kieltämättä jännittää aika lailla. Keveys on kuitenkin nyt etusijalla, joten katsotaan millaisia otoksia näillä syntyy! Reissuhumua kantsii seurata Facebookissa ja Instassa, blogi päivittyy toki myös tulevina viikkoina, mutta ei aivan tuoreeltaan paikan päältä kuitenkaan.

Tärkein on kuitenkin vielä kysymättä, eli mikä on sun luottokombo reissukuvauksessa?

Lisää tästä aiheesta

14 Kommenttia

Maisu 8.8.2017 at 22.26

Mielenkiintoista luettavaa! Myös muiden editoinneista luen mielelläni, joten postaa toki aiheesta.
Itse ostin juuri Nikonin croppirunkoon soveltuvan Nikkor 35mm f/1.8G ja se maksoi kokonaiset 199 euroa, uutena. Eli halpiskaartiin menee, mutta valovoimaisuus on ihan tarpeeksi nykykäyttöön. Sama linssi f/1.4G olisikin sitten maksanut jo 1700euroa. Jätin sen toiseen kertaan.

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.41

Huh, nuo on kyllä hulluja nuo linssien hintaerot. Onneksi halpiksillakin pärjää ainakin vähän aikaa!

Vastaa
Laura 8.8.2017 at 22.46

Kuvausasiat kiinnostaa juuri nyt kovasti, joten hyvin ajoitettu teksti :) Ostin Olympuksen pen 7 ja siinä on perus kittiputki. Olen vasta aika alottelija enkä osaa päättää minkä lasin hankkisin ekaksi. Sellasen joka palvelis hyvin reissuissa. Kuvauskouluun täytyy kaiketi mennä :) Ehdottomasti kiinnostaa editointi puoli myös!

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.43

Jes, kiva että sattui sopivaan saumaan. Toivottavasti uusi kamera on ollut huippu ja oot sen pauloissa! :) Ja kiva kuulla että editointihommat kiinnostaa, pitää laittaa postaus tulille.

Vastaa
reissuesa 8.8.2017 at 23.36

Kuvaan Sony A5000:lla ja 18-200 mm objektiivilla kaiken. Täyskennoinen vaihtoehto, esim. Sony A7 II + 24-240 mm, painaisi mielestäni liikaa ja pienempi terävyysalue arveluttaisi. Editointipostaukset kiinnostaa.

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.44

Kameran paino on kyllä merkittävä juttu erityisesti reissatessa, huomaan sen varsinkin nyt kun linssit painaa tuhottomasti. Jatkuvaa kamppailua laadun ja niskasäryn välillä!

Vastaa
Sofia 9.8.2017 at 10.53

Mulla on Olympuksen OM-D E-M5 , johon olen ollut supertyytyväinen sen pienen koon ja keveyden vuoksi. Mulla on kanssa 4 objektiivia, joista 2 on tullut aikanaan rungon mukana ja kaksi parempitasoista olen pikkuhiljaa hankkinut niiden tilalle. Kuvaankin melkein täysin niillä kiinteäpolttovälisillä 17mm ja 45mm (vastannee suurinpiirtein 27mm ja 72mm canonilla jos oikein laskin.) Reissuissa kulkee yleensä mukana runko + nämä kaksi objektiivia. Runko+objektiivi painaa yhteensä vähän reilu puoli kiloa, jolloin sitä jaksaa kantaa hyvin reisssussa laukussa mukana :)

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.45

Jee, kiva kuulla että on muitakin jotka kuvaa kiinteillä! :) Puoli kiloa ei oo kyllä paha, mää just punnitsin omani ja oli lähemmäs kaks kiloa, mikä on kyllä jo aika paljon päivän tuolla olalla ollessa.

Vastaa
Osku 9.8.2017 at 14.28

Mun ensimmäinen kommentti blogiisi taisi liittyä juuri kameraan ja se oli muistaakseni jokin kirjoitus teidän amerikan road tripiltä, niin pakkohan se on nyt sitten kommentoida uudestan. :)
Itse kuvailen (lue räpsin :D) Nikon D7000:la ja objektiivi on Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3,5-5,6G ED VR, hyvinkin perus halpa zoomi siis, mutta riittää tällä hetkellä hyvin. Itse kamera taitaa olla melkein 10 vuotta vanha malli.

“Ihan kaikilta en oo saanu arvostusta siihen että ruuvaan kutoseeni halpasarjan linssejä, mutta kuten aina, tässäkin menee tarkoitus kaiken muun edelle.”
No ammatilaiset kuvajat erikseen, hifistelijöistä puhumattakaan. :D

Yhtä kaikki, kuvasi on mielestäni paranutnut vain. Ja toki tuosta kuvankäsittelystä juttua myöskin luettavaksi.

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.46

Oho, no onpa kiva että kommentoit kuva-asioita myös tällä kertaa. :) Kiitti siis kommentista, laitetaan tuo alulle tuo editointipostaus!

Hyvissä rungoissa on kyllä se erinomainen puoli, että ne kestää ja kauan, joten ihan varmasti tuo sun kymppivuotias seniori on vielä käyttökelpoinen, jos on hyvin pidetty. :) Huippuja kuvaushetkiä!

Vastaa
Isäkuukaudet 12.8.2017 at 17.19

Nikon 7100:ssa kiinni matkoilla ja muutenkin 50 % ajasta Nikkor 18-200/3.5-5.6 VR, 25 % ajasta Nikkor 50/1.4 ja loput ajasta Tokina 12-24/4. Ja melkein aina salama mukana. Kaapissa, siis todellakin kaapissa, on myös 35 mm Nikkor, mutta sille en croppikennossa ole löytänyt järkevää käyttöä.

Vastaa
Isäkuukaudet 12.8.2017 at 17.38

Ja kyllä, editointipostaukselle isosti peukkua!

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.47

Jesss! :)

Vastaa
Inka 23.8.2017 at 13.47

Aika monipuolinen kattaus sulla – hyvältä kuulostaa! :)

Vastaa

Jätä Kommentti