Pallontallaajat.net
Valikko

Berliinin paras ilmaiskohde: kaupungintalon futuristinen kupoli

Kirjoittanut Inka 7.10.2017

Berliinissä piti kerrankin onnitella itseä (okei, kaikki kiitos menee kyllä Mipsulle) ennakkosuunnittelusta, sillä aiemmilla reissuilla missattu vierailu kaupungintalon kupolissa onnistui viimein! Vierailu on ilmainen, mutta se pitää varata etukäteen, aivan kuten esimerkiksi Lontoon ihana Sky Garden.

Ihan yhtä korkea tai vehreä Berliinin kupoli ei lontoolaispilvenpiirtäjän katolla sijaitsevaan trooppiseen puutarhaan verrattuna ole, mutta yhtä lailla mieleenpainuva elämys, ja selkeällä säällä vielä oikein mainio näköalapaikkakin. Ja mikä parasta, elämys on tosissaan täysin ilmainen, kunhan vierailun on muistanut varata etukäteen ja mukaan on napannut myös henkkarit.

Vierailun buukkaaminen onnistu näppärästi netissä,  ja se kannattaa tehdä sesongista riippuen hyvinkin etukäteen. Me oltiin matkalla syyskuussa ja varattiin vierailu muutamaa viikkoa etukäteen, jolloin oli vielä rutkasti tilaa myös viikonloppuna. Veikkaan että tilanne on esimerkiksi kesäsesongin aikaan täysin eri.

Mulla on ollut viime aikoina vähän kehnosti tuuria matkassa säiden suhteen, ja sama tuuri oli myös Berliinissä, missä vesisade, harmaus ja sumu pilasivat kaikki mun lomakuvat. Onneksi fiilis ei kuitenkaan laskenut sen takia, joten vaikka kuvissa onkin varsin harmaa tunnelma, olin kyllä harvinaisen fiiliksissä niin tyttöjen kaupunkilomasta kuin matkaseurastakin.

Kupolivierailusta saa varmana eniten irti hyvällä säällä, kun sieltä oikeasti näkee maisemia. Nyt keskityttiin ihailemaan arkkitehtuuria, ja kyllä siinäkin riitti katseltavaa, sillä rakennus on todella hieno. Parhaimmillaan maisema on varmasti auringonlaskun aikaan, ja kupoli onkin avoinna aamukasista keskiyöhön, joten vierailu auringon laskiessa onnistuu varmasti vaivatta.

Meillä hujahti vierailuun ehkä noin tunteroinen: ensin vilautettiin henksuja ja mentiin turvatarkastuksen läpi, mistä meitä kerättiin iso kasa yhteen ja kävelytettiin sitten ulkokautta sisälle rakennukseen. Käveltiin jonossa kuten Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystössä konsanaan, ja kun koko porukka oli sisällä, suljettiin takana oleva ovi visusti ennen kuin seuraava avattiin.

Kupolialueella saatiin kuitenkin kulkea vapaasti eikä esimerkiksi kuvauskieltoja mihinkään suuntaan ollut, vaan voitiin nauttia maisemista ihan kaikista suunnista. Kävely kupolin katolle oli hauskaa, ja aivan huipulla olikin avoin katto, mitä en olis osannut odottaa. Talvella kannattaakin varautua siihen, että kupoliin ei varsinaisesti pääse lämmittelemään.

Kapeat käytävät luikerteli pitkin kupolin reunaa ja ylös mentiin eri reittiä kuin alas. Kaikki oli järjestetty saksalaisen täsmällisesti ja järkevästi, ja varmaan ensimmäistä kertaa tällaisessa nähtävyydessä vieraillessani myös alas pääsi jonottamatta! Kaikki pelasi siis erinomaisesti, eikä vaatinut muuta kuin pientä ennakointia. Tästä vahva suositus!

Onko kupoli tuttu muille? Ja tietysti: sattuiko sulle paremmat kelit?

Lisää tästä aiheesta

10 Kommenttia

Suvi 8.10.2017 at 13.04

Huippua! Sulla on kyllä aina ihan parhaita ideoita! Bookkasin itseni just tuonne :)

Vastaa
Inka 9.10.2017 at 20.39

Jihuu, mahtavaa! Ja hei mikä tuuri että me matkustetaan samoihin kohteisiin vähän väliä! :D

Vastaa
Suvi 26.10.2017 at 8.39

Onneksi sä matkustat hieman edellä ja helpotat mun suunnittelua huikeasti

Vastaa
Inka 31.10.2017 at 16.07

:D

Vastaa
Katriina 8.10.2017 at 16.45

Tarkoitat parlamenttitalon (Reichstagsgebäude) kupolia. Rathaus tarkoittaa kaupungintaloa.

Vastaa
Inka 9.10.2017 at 20.40

Juuri näin, kiitos tarkennuksesta Katriina! Pitää käydä vaihtamassa tekstiin oikeat termit. :)

Vastaa
Salla 8.10.2017 at 20.02

Tuo oli mun listalla viime Berliinin reissulla, mutta luovuin ideasta aika nopeasti kun tajusin, ettei kaikkea oltaisi kuitenkaan keretty tehdä… Ehkä ens kerralla! Mutta ainakin meillä oli surkea sää-onni Sky Gardenissa käydessä, silloin oli täysin sumuista ja sateista :( Joten I feel you.

Vastaa
Inka 9.10.2017 at 20.41

Berliini on kyllä siinäkin mielessä ihana, että siellä riittää näkemistä monelle reissulle! Vaikka oon käyny nyt neljä kertaa niin silti tuntuu että ihan hulluna on näkemättä, ja joka kerta kaupungissa on jotain uutta mielenkiintoista. :) Ja VOI EI kun Sky Garden petti! :( Mutta onneksi nää varmaan meet taas kohta Lontooseen, niin voi antaa uuden mahiksen.

Vastaa
Tiina 16.3.2018 at 1.57

Tuo on kyllä parlamenttitalo eikä kaupungintalo Silloin kun itse olen käynyt siellä (kahdesti) kupoliin kiipeäminen in ollut osa parlamenttitalon tosi mielenkiintoists esittelyä ja lyhyttä briiffausta parlamentin toiminnasta. Mun vierailusta on varmaankin ainakin 5 vuotta, joten käytäntö on varmaan ehtinyt muuttua moneenkin kertaan. Suosittelen kyllä minäkin parlamenttitalossa vierailua kuitenkin joka tapauksessa. Kupolista on kyllä upeat näköälat!

Vastaa
Inka 16.3.2018 at 18.16

Ahh, kiitos korjauksesta, nyt on terminologia ja suomenkieliset käännökset olleet selvästikin hakusessa. Oli kyllä hieno kokemus!

Vastaa

Jätä Kommentti