Pallontallaajat.net
Valikko

Uimapaikka, joka on kuin suoraan sadusta

Kirjoittanut Inka 22.1.2018

Terkut talvisesta Helsingistä! Siinä missä täällä nautitaan hyvin harvinaisista (ja ihanista) pakkasista, karkailee mieli vähän väliä jo valoisampiin paikkoihin. Yksi niistä kohteista on Madeira, mistä mulla on vielä ainakin yksi juttu jakamatta ja se on tää!

Luonnon uima-altaat on kiehtoneet mua aina, tai ainakin siitä lähtien kun ekan kerran tajusin sellaisia olevan olemassa. Nyt ei siis puhuta mistään metsälammista tai muista, vaan tulivuorenpurkausten yhteydessä syntyneistä laava-altaista. Vulkaanisilla saarilla sijaitsevia altaita on maailmassa tosi monia, mutta siitä huolimatta kuulin niistä ekaa kertaa vasta muutama vuosi sitten ollessani Teneriffalla.

Ajatus siitä, että tulivuoren purkauksen jälkeen laava on vyörynyt veteen tajuttomalla voimalla ja jäähtynyt hetkessä niille sijoilleen päästyään kosketuksiin viileän meriveden kanssa, on äärimmäisen kiehtova. Joissakin paikoissa laava on jähmettynyt niin, että se muodostaa uima-altaiden muotoisia alueita. Lomalaisten näkökulmasta aika kiehtovaa!

Näitä luonnon uima-altaita on myös Madeiralla, ja useimmat suuntaavat ikimuistoisen uimareissun perässä Porto Moniziin. Siellä sijaitsee saaren kuuluisin uimapaikka, ja sen kyllä huomaa. Vaikka vierailin paikalla varsinaisen matkailusesongin ulkopuolella, oli altaat ja niiden välillä kulkevat käytävät pullollaan porukkaa. Uimakoppeja ei ole, joten tyypit vaihtaa uikkarit paikan päällä parhaillaan vain puolen metrin levyisillä käytävillä.

Porto Moniz on täysin matkailijoiden hallussa, ja jos paikalliset suunnittelevat uimareissua luonnon muovaamalle uima-altaalle, ottavat he suunnakseen lyhyen matkan päässä Porto Monizista sijaitsevan Seixalin. En ihmettele, sillä Seixalin uimapaikka oli kuin sadusta! Turkoosinvihreä kirkas vesi tarjoaa tosi rauhallisen uintimahdollisuuden paikassa, jossa kivireunan toisella puolella pauhaa meri. Vesi vaihtuu aaltojen vaikutuksesta, eikä siis ole mitenkään likaista tai sameaa, vaan tosi kirkasta, kuten kuvistakin näkee.

Parasta Seixalin uima-altaissa oli kauneuden lisäksi se, että se oli lähes tyhjä, sillä meidän lisäksi altaalla oli ehkä viisi ihmistä. Ensisijaisesti uimapaikka oli kuitenkin uskomattoman kaunis, mikä tekee lähtemättömän vaikutuksen, tai teki ainakin minuun.

Koska kyseessä oli työmatka, mulla jäi nämä uima-altaat kuitenkin omakohtaisesti kokematta enkä ehtinyt uimaan. Puitteet vaikuttivat kuitenkin olevan sen verran otolliset, että olisin kyllä voinut käyttää hetken altaassa pulikointiin, mutta tää taisi olla taas yksi niistä työmatkailuhetkistä, jolloin paikka merkitään muistiin ja takaisin palataan toivottavasti vielä joskus omalla ajalla.

Ootko nää päässyt kokeileen luonnon uima-altaita? Millaista oli?

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Mika / Lähtöportti 22.1.2018 at 23.12

Tästä uimapaikasta en tiennytkään, täytyy käydä seuraavalla reissulla katsomassa! Seixalissa olen pari kertaa ohimennen käväissyt, mutta tää ranta on jäänyt huomaamatta. Näyttääpä Porto Monizkin sun kuvassa seesteiseltä. Ekan kerran osuin sinne aikamoisen talvimyrskyn aikaan, silloin näytti ihan maailmanlopun maisemalta :D

Vastaa
Inka 24.1.2018 at 15.19

Vahva suositus, tää oli huikea. Ja pieksi Porto Monizin satanolla. :) Haha, vähän repesin tuolle sun kuvailulle, voin uskoa että siellä on näyttänyt just siltä!

Vastaa
VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 1.2.2018 at 15.15

Mua on kyllä alkanut toi Madeira ihan tosissaan kiehtomaan, oon aina ajatellut sen jostain syystä vain eläkeläisten lomanviettopaikaksi – toi luonto kyllä puhuu puolestaan ja kutsuu mua kyllä kovasti! Ihana uimapaikka!

Vastaa
Inka 1.2.2018 at 23.04

No suosittelen kyllä tosi lämpimästi Madeiraa, se yllätti niin positiivisesti kuin voi olla! :) Ja mulla oli pitkään sama mielikuva, mutta paikan päällä selvisi kyllä hyvinkin kirkkaasti, että Madeiran-loman voi viettää niin monella tavalla. Ne luontokohteet on kyllä upeita!

Vastaa

Jätä Kommentti