Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Millainen oli Turkish Airlinesin business-luokka Istanbul–Singapore välillä?
Pallontallaajat.net
Valikko

Unelmalento Singaporeen Turkish Airlinesin business-luokassa

Kirjoittanut Inka 7.3.2018

Yhteistyössä Turkish Airlines

Kun astuttiin Helsinki-Vantaalla Singaporen-koneeseen, oli suupielet korvissa saakka. Edessä olisi ensin reilun kolmen tunnin mittainen lento Istanbuliin, neljän tunnin vaihto Ataturkilla ja sen jälkeen taipaleen viimeistelisi vielä yhdeksän tunnin lento Singaporeen. Normaalisti varautuisin tällaiseen lentoon melko kauhun sekaisin tuntein mutta en nyt, sillä lentolipussa luki tällä kertaa matkustusluokan kohdalla y-kirjaimen sijaan c.

Elämäni ensimmäinen upgrade tuli täydelliseen saumaan, ja vaikka matkan lennot olivatkin yhteistyössä lentoyhtiön kanssa, en todellakaan pitänyt sitä itseatäänselvänä, jos edes mahdollisena. Käytännössä yhteistyö toimi niin, että minä sain lentoni yhteistyön tiimoilta ja Karimin lennot maksettiin itse. Tehdään töissä aika ajoin yhteistyötä Turkish Airlinesin kanssa, ja haluttiin saada myös tästä matkasta kaikki mahdollinen hyöty irti myös työnäkökulmasta. Niillä perusteilla selviteltiin mahdollisuutta upgradeen, mutta kuten kerroin, ei se varmistunut kuin vasta lähtöselvityksessä lentoasemalla.

Se oli mahtava yllätys, ja vielä parempaa oli se, kun vielä lähtöportilla Helsingin-päässä meidän toisenkin lennon status upgreidattiin. Fiilis oli huikea, sillä se tarkoitti sitä, että päästäisiin viettämään yhdeksän tunnin lento makuuasennossa!

Oon päässyt muutamia kertoja lentämään business-luokassa, pääasiassa työmatkoilla. Millään niistä reissuista ei kuitenkaan oo voinu puhua ihan rehellisestä bisneksestä, sillä kyseessä on ollu suht pienet koneet, eli bisnes on käytännössä tarkoittanut economyä parempaa palvelua ja peruspenkkejä niin, ettei vieressä istu ketään. Nyt peli oli aivan toisenlainen.

Turkish Airlines liikennöi Helsinki–Istanbul-väliä Airbus A321–200 -tyypin koneilla ja Istanbul–Singapore-väliä Airbus A330–300 -tyypin koneilla. Molemmissa konetyypeissä on ihan rehellinen, erillinen business-luokkansa ja A330–300 -tyypissä se on ainakin mun melko vähäisen business-kokemuksen perusteella aivan omaa luokkaansa. Jalkatilaa on tosi paljon, eli jalat mahtuu suoraksi vaikka pituutta olisi parikin metriä, ja penkit saa täysin suoraksi, mikä on tietysti se kaikkein paras ominaisuus pitkällä lennolla. Istuimissa on myös monia melko huvittaviakin ominaisuuksia: kaltevuutta voi säätää haluamallaan tavalla ja selkänojassa on jopa hieman hierova ominaisuus. Puitteet mukavalle lennolle on siis taattu heti lähtöselvityksessä.

Kävin muutama vuosi sitten vierailulla Turkish Airlinesin lentokoneruoat valmistavan Do&Co:n keittiössä, ja sen sekä aiempien Turkishin lentojen perusteella osasin odottaa tosi hyvää ruokaa. Business-luokan eväkset pääsivät kuitenkin yllättämään, sillä ruoka oli todella hyvää. Yhtiöllä on melko vakuuttava laatu ja valikoima jo economyssä, joten en oikein tiennyt mitä muuta olisin vielä voinut odottaa. Käytännössä menuissa oli lopulta vaihtoehdot alku- ja pääruokien osalta, ja jälkiruokaa kuutisen eri vaihtoehtoa. Ja mikä parasta, jälkiruoan aikana käytävälle työnnettiin jälkiruokakärry, siis ihan oikeasti: JÄLKIRUOKAKÄRRY!!! Olin niin häkeltynyt etten tajunnut edes ottaa siitä kuvaa.

Ruokiakin paremmaksi jutuksi osoittautui kuitenkin se, mitä oltiin odotettu eniten eli hyvät yöunet. Matkustamohenkilökunta petasi istumapaikalle petarin, tyynyn ja peiton heti yölennon alkajaisiksi, joten korsaamisen pystyi aloittaa melkein heti nousun jälkeen. Ehdin katsoa yhden leffan, minkä lisäksi nukuin koko muun lennon. Tosin nukun kyllä ihan missä vaan muutenkin, mutta harvemmin (eli en koskaan) oon ollut noin levännyt pitkän lennon jäljiltä. Kun kone rullasi Singaporen asfaltille, oli aika outo fiilis. Normaalisti tuossa vaiheessa olo on ryytynyt, nuutunut ja superväsynyt, mutta nyt tuntui siltä että siinähän jaksaisi vaikka mitä.

Palatessa jännitettiin hetki matkatavaroiden kanssa, sillä laitettiin kaksistaan ruumaan vaan yksi laukku. Nopea tsekkaus kuitenkin osoitti että jännitys oli ihan turhaa: TK:lla matkatavaraa saa 30 kiloa yhtä matkustajaa kohden, eikä meidän 21,5 kiloa ollut edes lähellä sitä.

Täytyy myöntää että paluumatka economyssä vähän irvistytti, sillä busineksen kokemus oli vielä tuoreena mielessä eikä economyn penkit varsinaisesti huutaneet meidän nimiä. Siinä vaiheessa oli kuitenkin turha nostella pikkurilliä pystyyn, sillä olihan sitä tavallisessa luokassa matkustettu aina aiemminkin, eikä tämä olisi mitenkään erityisen vaativa suoritus. Ja 163-senttisellä on kuitenkin mahdollista saada ihan mukavat oltavat, mitä yritinkin miettiä kovasti.

Ehdittiin jo asettua taloksi ja napata ekat selfiet rattoisan lentomatkan alkajaisiksi, kun lentoemäntä tuli kyselemään meidän lentolippuja ja hetken päästä pyysi tulemaan kamoinemme mukaansa. Vastaavaa ei oo tapahtunu mun kohdalla koskaan aikaisemmin, ja naureskeltiinkin siinä että nyt meidät joko heitetään ulos koneesta ja jätetään Singaporeen tai ohjataan muille paikoille. Onneksi kyseessä oli jälkimmäinen tilanne, ja saatiin uudet paikat, busineksesta! Mikä munkki!

Vielä vertailun vuoksi: Karimille ostetut economy-luokan edestakaiset Helsinki–Singapore-lennot maksoi 519 euroa, kun taas vastaava matka Turkishin busineksessa näyttäisi maksavan noin 2 700 euroa.

Jos matkailussa laatu korvaisi mulle määrän, olisin varmasti valmis satsaamaan tuon summan lentomatkaan helposti. Toistaiseksi kuitenkin aika ja mahdollisuudet on mun puolella, mistä syystä etsin edelleen ne edullisimmat lennot, vaikka kieltämättä yksi kokemus kunnon bisneksessä takaa taatusti sen, että jatkossakin economyn puolella saattaa vähän irvistyttää, ainakin pitkillä lennoilla.

Lisää tästä aiheesta

19 Kommenttia

Christa 7.3.2018 at 19.15

Me lennettiin juuri Turkish Airlinesilla Malediiveille yölennolla ja kyllä siinä haikailin bisnekseen, vaikka en ole koskaan bisneksessä matkustanut. Meillä kävi sentään tuuri, että koneen takaosassa, jossa istuimme oli tyhjää ja saimme yhden kokonaisen 4 istuimen rivin käyttöömme ja pystyi sentään nukkumaan kahdella penkillä yhden sijaan.

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 6.42

Oo mahtavaa, kun noin käy niin tuntuu aina vähintään lottovoittajalta! :D Makeat, tai edes jonkinlaiset unet on kyllä pitkällä lennolla se kaikkein tärkein juttu.

Vastaa
PeikeK 7.3.2018 at 19.27

Superilta kuulosti teidän lennot! Me upgreidattiin itsemme Finskin bisnekseen ihan omilla pisteillä menomatkalle Singaporeen ja se oli niiiiin upeeta etten kestä – oikeasti sai nukuttua. Ruuat meni omalta osalta vähän ohi, kun raskausolot teki jo tuloaan, mutta sen mitä söin oli ihanaa. Paluumatka olikin sitten katastrofi, paikat oli about toka vikalla rivillä, mun viihdesysteemi ei toiminut, ruokia en pystynyt syömään ja lentoemäntä kaatoi punaviiniä mun niskaan :D siinä oli kontrastia lentojen välillä kyllä ihan tarpeeksi ja vähän yli! :D

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.05

Ai vitsi, kuulostaa ihanalta tuo menomatka, paluu taas aivan jäätävältä. Mitö ihmettä tapahtui sen jälkeen kun olit saanut punkut niskaan? Kai sut siirrettiin bisneksen puolelle?

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.05

Ai vitsi, kuulostaa ihanalta tuo menomatka, paluu taas aivan jäätävältä. Mitä ihmettä tapahtui sen jälkeen kun olit saanut punkut niskaan? Kai sut siirrettiin bisneksen puolelle?

Vastaa
PeikeK 13.3.2018 at 9.22

No ei edes siirretty :D tarjoutuivat yrittämään tahran poistoa, ja kun se ei onnistunut, niin toivat 20 euron lahjakortin myyntivaunuun.. sain sen lopulta vähän vääntämällä vaihdettua pesulakäyttöön, koska jooh, suklaata vai puhtaat vaatteet?! Noh, lopulta tahrat ei lähteneet edes pesulassa eli sinne meni lentojen luottoneule ja yksi mun parhaista valkoisista t-paidoista :/

Vastaa
Inka 16.3.2018 at 18.15

Apua, ihan uskomattoman huono munkki! :( Laitoitko vielä jälkikäteen palautetta? Ei hitto, voin uskoa että hajottaa ihan huolella!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 7.3.2018 at 21.35

Hienoa, että pääsitte kokemaan tuon pitkän matkan busineksen ihan kunnolla :)! Ja mahtavaa, että upgrade tuli myös paluulennolle! Ymmärrän täysin, miksi useimmat ei halua maksaa busineksesta, koska monesti sillä ei ole joko niin paljon merkitystä, tai sitten tärkeämpää on matkustaa useammin, kuten itse sanoit. Mutta uskon, että busineksen kokemisen jälkeen economyssa ollessa saattaa käydä mielessä se verhon toinen puoli vähän eri tavalla. Ainakin itse huomasin sen viime vuoden ainoilla economylennoilla :).

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.06

Oli kyllä hieno elämys! :) Haha, nyt kun takana on jokunen lento economyssä reissun jälkeen niin kieltämättä sitä suhtautuu ajatukseen bisneksestä vähän eri tavalla. Ainaki lämpimillä (pyyhe-)muistoilla, jos ei muuten.

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 8.3.2018 at 8.51

Ihanaa, että pääsitte nauttimaan paremmista paikoista ja safkoista! Jos mulla vaan olisi rahaa, niin ihan varmana lentelisin aina busineksessa. :D Harmi vaan, ettei tuhatlappusia nyt varsinaisesti lentele mun ympärillä ja koska halutaan matkustaa mieluummin usein kuin harvoin, niin sinne economyynhan me aina astellaan. Kyllä vaan kelpaisi vedellä pitkät lennot vaakatasossa nukkuen.

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.08

No niinpä, oli kyllä ihan mahtava elämys! Ja tuhatlappusten lentoja täälläkin odotellessa, en panis yhtään pahakseni lentää aina bisneksen puolella.

Vastaa
Hopo 8.3.2018 at 23.21

Itse valitamme 2-2-2 configuraatiosta bisneksessä. Tuo 2-3-2 vaikuttaa kyllä todella jäätävältä vaihtoehdolta. Ei taida keskimmäinen paikka olevan kovassa suosiossa. Kalanruotoratkaisu voisi olla myyntiäkin edistävä veto kuten kilpailijoilla, tai edes 2-2-2.

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.09

No ihan varmasti jos bisneksen hankkii omalla rahalla, toivoo sitä ensiluokkaisen parasta paikkaa. Mää istuin paluun keskipaikalla kahden tuntemattoman miehen välissä ja se oli kyllä oikein menevä. Kalanruotoa olisi kiva päästä joskus kokeilemaan!

Vastaa
G 9.3.2018 at 5.42

Ette käyneet lounge Istanbul?

Vastaa
Inka 10.3.2018 at 7.09

Kyllä!

Vastaa
Antti K 26.6.2018 at 4.32

Kovin on tyhjiä aina businessluokat Helsingistä lennettäessä. Ei sillä, että asia itseäni haittaisi silloin harvoin kun J/C-luokassa matkustan, mutta lentoyhtiöitä voi asia mietityttääkin. :) Saadaanpahan sitten ainakin hyviä tarjouksia kun kysyntää on heikonlaisesti.

Kaukolennoilla kohteeseen saapumisessa voi tosiaan olla aika outo fiilis sen jälkeen, jos on saanut koneessa kunnolla vaakatasossa nukkua!

Vastaa
Inka 27.6.2018 at 21.13

Heh, matkustajan näkökulmasta on tietty kiva juttu, jos saa olla rauhallisessa bisneksessä. :) Ja eiköhän ne lentoyhtiötkin ihan hyvät hynät kääri jos economy on täynnä. Kaukolennolla business oli ässä, toivottavasti pääsee vielä toistekin kokemaan!

Vastaa
Antti K 28.6.2018 at 4.12

Itseasiassa jos ihan tarkkoja ollaan niin täysi kone ei automaattisesti tarkoita, että lento tai reitti on varsinainen ”money maker”, lippuja kun ei välttämättä saada myytyä niin korkealla hinnalla kuin tavoiteltaisiin. Vastavuoroisesti business-luokka voi tuottaa hyvinkin suuren, ehkä jopa suurimman osan lennon tuloista, kunhan sinne vaan on riittävästi kysyntää eikä valtaosa istuimista ole tyhjänä. Aiheesta on Youtubessa hyvä selkokielinen video ”The Economics Of Airline Class”.

Mutta ei tästä sen enempää. :)

Vastaa
Inka 1.7.2018 at 9.34

Niin totta, noinhan sen täytyy tietenkin mennä! :) Kiitti videovinkistä!

Vastaa

Jätä Kommentti