Pallontallaajat.net
Valikko

Kaikki irti Antalyasta – mistä löytää miljoonakaupungin ihanimmat luontokohteet?

Kirjoittanut Inka 12.5.2018

Turkin alkuvuoden työmatka oli harvinaisen monipuolinen. Vaikka oltiin reissussa vaan viikko, tuntui se paljon pidemmältä ajalta sillä reissulla tehtiin vaikka ja mitä. Aloitettiin matka lumimaisemissa lasketellen, jatkettiin matkaa vuoristoon kuumailmapallolennolle ja viimeinen etappi oli Antalyan miljoonakaupunki, missä kierreltiin niin rannoilla kuin metsissäkin. Hullua, miten paljon voi saada mahtumaan yhteen ainoaan viikkoon!

Antalyan-reissulta löytyi kaksi ehdotonta suosikkipaikkaa, jotka tarjosi tyystin toisenlaisia maisemia kuin mitä olisin odottanut Etelä-Turkista löytäväni. Siinä missä odotin lähinnä Alanyan kaltaisia rantamaisemia, Antalya yllätti täysin vehreillä vesiputousnäkymillä ja rannan ja vuoriston yhdistävillä maisemilla.

Aloitettiin Antalyan-osuus piipahtamalla keskustasta noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla Düdenin vesiputouksella. Putouksia on Antalyan edustalla itse asiassa kaksi, ja käytiin ensin alemmalla putouksella, joka löytyy aivan kerrostalojen tuntumasta. Korkea putous oli kieltämättä tosi näyttävä, mutta silti jostain syystä ihan vähän plääh. Jotenkin odotukset oli siinä vaiheessa vähän korkeammat, sillä en ollut tajunnut, että putouksia on kaksi ja olin tsuumaillut ennen matkaa juuri siellä toisella putouksella napattuja kuvia.

Matka jatkui siitä siis ylemmälle putoukselle, ja lopulta parkkeerattiin auto suurelta vaikuttavan puiston viereen. Astuttiin porteista sisään ja käveltiin veden kuohua lupailevaa ääntä kohti. Kapeat kierreportaat alas, märkään luolaan ja hetken päästä astuttiin ulos näkymään, jota olin odottanut: komea vesiputous vehreän kasvuston ympäröimänä, jes!

Näkymä oli huomattavasti hienompi kuin kaupungin tuntumassa nähty vesiputousmaisema, ja se jatkui vaan. Fiilisteltiin kaverini Kristan kanssa miten oli melkeinpä ihan sama mihin katsoi, kun joka paikassa silmien eteen avautui huikeita näkymiä. Taustalla pauhaava vesiputous teki muutenkin hienosta maisemasta entistä upeamman.

Vietettiin melko pitkä aika Düdenin vesiputouksella ihan vaan kuvaillen ja maisemista nauttien. Vesiputousalue on kuulemma paikallisten ja matkailijoidenkin suosima piknikpaikka enkä kyllä ihmettele, sillä noissa maisemissa vois olla tosi ihana viettää kesäinen päivä eväiden ja kavereiden kanssa. Ehkä ens kerralla!

Düdenin lisäksi toinen mieleenpainuva maisemapaikka löytyi 80 kilometrin päässä Antalyasta sijaitsevasta Phaseliksen rauniokaupungista. Sen lisäksi että alueella on noin kaksi tuhatta vuotta vanhoja näyttäviä raunioita, sijaitsee siellä myös kiva ranta, jonka horisontissa siintää paitsi meri myös vuoristo. Aika kiva kombo!

Phaseliksen paras puoli on sen rauhallisuus, sillä alueelle on viitisen euron suuruinen pääsymaksu, mikä on paikallisille melko iso raha. Siitä syystä vain harva matkustaa Phaselikseen viettämään rantapäivää, joten se on mainio vastine täysinäisille julkisille rannoille.

Tietenkään alue ei oo ensisijaisesti rantapaikka, sillä erityisesti reissaajat käy siellä historiallisten raunioiden vuoksi, mutta miksipä samalla ei ottaisi iloa irti ja viettäisi aikaa myös rannalla? Ainakin maisemat puhuu sen puolesta, että tuolla voisi viihtyä pidemmänkin tovin. Meidän vierailu taisi kestää vaan tunteroisen, mutta olisin mieluusti jäänyt katselemaan maisemia vaikka koko päiväksi.

Parasta näissä kohteissa oli se, että ne taas kerran todisti, miten upeita paikkoja maailmalta löytyy kunhan ottaa ennakkoluulolasit silmiltä ja selvittää vähän kohteen mahdollisuuksia. Ihan hyvin Antalyassa vois viettää perinteisen shoppailu- ja kaupunkikiertelyloman lisäten sinne tietysti rantapäiviä, mutta aivan yhtä lailla kaupunki tarjoaa mahdollisuuden unohtumattomiin luontoelämyksiin. Vaikka tässä ei tietenkään mistään todellisesta luontoseikkailusta ollu kyse, oli nuo siistejä reissuja, jotka teki Antalyasta ainakin mulle huomattavasti houkuttelevamman matkakohteen.

Miltä näkymät näyttää, lähtisitkö niiden perässä Antalyaan?

Lisää tästä aiheesta

1 Kommentti

Helinä 23.7.2019 at 19.14

Todella upeita kuvia, oli ilo katsella niitä! Pitäisi itsekkin uskaltaa ja lähteä yksin ilman mitään ostettua retkeä vaan seikkailemaan ja etsimään uusia paikkoja. Rohkea olet ollut! Me olemme käyneet Antalyassa jo lähes 7 vuoden ajan, ja aina varattu retket netistä. Kuten varmaan itsekkin huomasit oli kadulla myyjät ehkä hiukan päälekäyviä ja agressiivisia, ainakin toukokuussa olivat… Siksi olemme aina tukeneet netti yrityksiä ja ostaneet heiltä lippuja ja valmisretkiä, yksi hyvä paikka on https://fi.alanyadailytrip.com/ mistä ollan monesti ostettu retkiä. Ensi kesänä pitää itsekkin uskaltaa lähteä seikkailemaan ilman sen tarkempaa määränpäätä! Hyvää kesänjatkoa!

Vastaa

Jätä Kommentti