Pallontallaajat.net
Valikko

Reiluja valintoja tasapainottamaan jatkuvaa reissuelämää: 5 suosikkibrändiä

Kirjoittanut Inka 19.8.2018

Kestävä kuluttaminen onkin varmasti jollain tasolla lähes jokaisen aktiivisesti reissailevan mielessä. Otsikoihin se nousi taas hiljattain Ylen julkaiseman artikkelin mukana, ja hyvä niin!

Aihe on ollut mun mielessä paljon ja pitkään. Vaikka ostan edelleen valitettavan paljon rytkyjä ja romua ihan tavallisista ketjuloista, yritän kuitenkin tehdä edes jollain tavalla kestäviä valintoja aina kuin suinkin, ja aika ajoin panostan myös selvästi toisia kestävämpiin ratkaisuihin.

Mun vaatekaappi onkin aika sekalainen seurakunta epäeettistä halpisryysyä sekä vastuullisesti tuotettuja vaatteita. Siinä missä kenkien suhteen laatu korvaa määrän -ajattelu on iskostunut kupoliin jo vuosia sitten, vaateostoksilla tätä ajattelutapaa pitää vielä harjoitella.

Vaatekaupoilla yritän pitää mielessä sen, että kustakin vaatekappaleesta pitää löytyä jotain hyvää. Oli se sitten kestävä ja laadukas luonnonmateriaali, kotimainen suunnittelija, kierrätysmateriaali, eettinen tuotanto tai vaikkapa se, että tuotteen ostaessa tukee hyvää asiaa. Tästä tulee lipsuttua erityisesti H&M:n alennusosastolla, mutta onneksi hyviä valintoja on nykyisin entistä helpompi tehdä, eikä se välttämättä aina (vaikka kyllä yleensä) vaadi huomattavasti suurempaa budjettia.

Kokosin tässä yhteen muutamia mun suosikkimerkkejä, joiden tuotteet on todettu omassa käytössä hyviksi ja toimiviksi sen lisäksi, että ne on myös tuotettu eettisesti.

1. R-Collection

Kuka muistaa vielä ala-asteen anorakit, jollaiset piti olla kaikilla eikä mikään muu merkki kelvannut kuin kajaanilainen R-Collection? Mun viininpunainen anorakki oli tosi kovassa käytössä sen syksyn kun se oli mulle sopiva, ja sen jälkeen R-Collectionin tuotteet unohtuivat vähäksi aikaa. Löysin merkin uudelleen amk-aikoina, ja se on nyt taas alkanut kiinnostaa samalla tavalla kuin aikaisemminkin.

Sivupotkukuva slovenialaisessa viiden tähden hotellissa R-collectionin silkkihousuissa, joissa muuten jalka nousee!

R-Collectionissa on jotain perisuomalaista, eikä mikään ihme sillä kaikki mikä suunnitellaan edes lähellä Oulua saa multa isot peukut. R-Collectioninkaan vaatteita ei enää ommella Suomessa, sillä tuotanto on pääasiassa Virossa (esimerkiksi useimmat silkkituotteet tehdään Turkissa), joten se on yhtä lailla reilua. Materiaaleina käytetään pääasiassa luonnonmateriaaleja ja esimerkiksi college- ja trikootuotteiden kankaat valmistetaan Orivedellä.

R-Collectionin tuotteiden laadusta en voi sanoa mitään huonoa, sillä kaikki merkin vaatteet on olleet ihan älyttömän kestäviä. Karimilla on esimerkiksi edelleen käytössä vuonna 2009 ostettu talvitakki, jota se käytti ainakin viisi vuotta talvikausina päivittäin, ja nytkin lähemmäs joka talvipäivä. Tässä yhdistyy siis monta hyvää juttua! Se mikä munt herätti taas kiinnostumaan uudelleen merkistä oli sen SS18-mallisto, jossa oli tosi monia siistejä juttuja!

Tsekkaa R-Collectionin mallisto täältä!

2. Kuula + Jylhä

Mun ihastuminen Kuula + Jylhään ei kestänyt kauaa, vaan oli enemmänkin ihastusta ensinäkemältä. Ensin se alkoi kengistä, mutta tajusin kyseessä olevan enemmän kuin ihastumista heti, kun näin Kuula + Jylhän laukkumalliston. Piparireunaiset While-tuotteet vei mun sydämen mennessään, mutta meni kuitenkin parikin vuotta, ennen kuin hankin toistaiseksi ainoan Kuula + Jylhäni.

Erinomaiseksi osoittautunut reissulaukku Singaporessa helmikuussa.

Minikokoinen musta nupukkinahkainen While-laukku juhlisti toissakeväistä palkankorotusta just sopivasti, ja on roikkunut olallani siitä lähtien. Pieni laukku on osoittautunut erinomaiseksi reissukaveriksi muun muassa Kreikassa, Singaporessa ja New Yorkissa, minkä vuoksi se pääsee maailmalle varmasti vielä useita kertoja. Välillä tekisi mieli hankkia sille kaveriksi erivärinen isosisko, mutta toistaiseksi oon tyytynyt ihastelemaan laukkuja etäältä, kenkämallistoista puhumattakaan.

Kuula + Jylhä on suomalaisten Essi Kuulan ja Marika Jylhän brändi, jonka tuotteet valmistetaan käsityönä Suomessa Ylivieskassa, Kankaanpäässä ja Helsingissä sekä Virossa Tallinnassa.

Tsekkaa Kuula + Jylhän mallisto!

3. Terhi Pölkki

Jos mun rakkaus Kuula + Jylhään on vielä melko tuore tapaus, Terhi Pölkin kohdalla puhutaan jo aika pitkäaikaisesta tunteenpalosta. Taisin hankkia ensimmäiset terhipölkkini, värjäämättömästä nahasta valmistetut Ola-nilkkurit, vuoden 2013 keväällä, ja sen jälkeen on ollut menoa. Tällä hetkellä mun kokoelmassa on kolmet Terhi Pölkin suunnittelemat kengät, joista suosikiksi ovat nousseet reissukenkien asemaan päässeet Peter-kengät.

Terhi Pölkki -kenkämerkin takana on tietysti suomalainen kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki, jonka tuotteet valmistetaan kasviparkitusta nahasta Portugalissa. Tuotteiden valmistuksessa noudatetaan sekä inhimillisiä että ekologisia arvoja, sillä kengät valmistetaan laadukkaista materiaaleista portugalilaisessa perheyrityksessä.

Terhi Pölkki

Maailman kauneimmat kengät, Terhi Pölkin Emil-sandaalit on palvelleet vuodesta 2013 lähtien.

Mun vanhimmat pölkit on olleet käytössä siis vuodesta 2013, ja ovat edelleen todella hyväkuntoiset. Oon tietysti huolehtinut kengistä tosi tarkasti, sillä niiden hintaluokka liikkuu 200–300 eurossa, mikä suorastaan pakottaa vaalimaan kenkäparia mahdollisimman hyvin. Nahkapohjaisiin kenkiin oon käynyt suutarilla lisäämässä kumipohjat heti hankkimisen jälkeen, mikä on varmasti Suomen oloihin tuonut lisää käyttöikää.

Terhi Pölkin SS18-mallisto on ollut jotenkin erityisen sykähdyttävä ja voipahan olla, että siitä on hankittava vielä neljännet pölkit. Haaveissa olisi löytää viimein the reissukenkäpari, ja tuossa mallistossa on kyllä jokunen, joka houkuttelee aika vahvasti.

Käy kurkkaamassa Terhi Pölkin mallisto!

4. Népra

Tuskailin monta vuotta epäeettisten urheiluvaatteiden kanssa, sillä opin jo 12-vuotiaana Niken käyttävän halpatyövoimaa ja sen, että Adidaksen lenkkarit valmistetaan ainakin osittain hikipajoissa. Siispä hihkuin innosta tutustuessani kotimaiseen Népraan, joka on suomalaisten Aman ja Essin vuonna 2015 perustama vastuullinen urheiluvaatteita tuottava yritys.

Alkukesän fiilistelyt uusissa Néproissa – kyllä kelpas!

Népran tuotteet valmistetaan Virossa, materiaalit hankitaan Italiasta ja aina mahdollisuuksien mukaan materiaalit ovat kierrätettyjä. Mulla on toistaiseksi Népralta syntymäpäivälahjaksi saadut (kiitos Karim ja tytöt!<3) Saturnus-housut ja Juno-paita, jotka on olleet aivan loistavia. Lisäksi hankin keväällä myös kuvassakin näkyvän Phobos-bomberin sekä Terra-trikoiden copped-version ja Fortuna-topin (mopo irtosi käsistä “vähän”). Asun käytännössä aina treenikalsareissa, ja oon ollut todella onnellinen omista saturnuksistani. Nyt suunnitelmissa on hankkia vielä täyspitkät versiot Terra-trikoista, sillä cropatut versiot ovat osoittautuneet käytössä tosi hyviksi!

Népran tuotteet ovat samoissa hinnoissa kuin kansainvälisten urheilubrändien vaatteet, mikä tekee valinnasta entistä helpompaa. Treenitrikoot maksavat noin 80 euroa ja t-paidat noin 50 euroa. Toki se on enemmän kuin halpaketjujen urheilumallistoissa, mutta minä ainakin maksan mielelläni enemmän tuotteesta, jonka hintaa ei ole alennettu tuohamalla lapsuutta tai alistamalla ihmistä.

Tutustu Népran tuotteisiin täällä!

5. Pomar

Kengät on selvästi mun heikko kohta, tai sitten niiden osalta on merkittävästi vaatteita helpompaa löytää merkkejä, joiden reilut tuotteet miellyttävät. Kotimainen Pomar on toinen kenkäbrändi, joka on saanut mut puolelleen, kuten tekin tiedätte.

Kotimainen Pomar edustaa sitä pientä prosenttia kenkämerkeistä, jotka vielä valmistaa kenkänsä Euroopassa.

Pomarissa parasta on juuri tuotteiden reiluus. Ne valmistetaan Viroissa, joten työntekijöille maksetaan kenkien valmistuksesta kelpo korvaus. Lisäksi kenkien kestävät materiaalit takaavat, että Pomarit pysyvät hyvinä kausi toisensa jälkeen.

Mallistossa on monia ns. mummokenkiä, mutta sen ei kannata antaa hämätä! Pomarilta löytyy nimittäin tosi kivoja kenkiä, jotka näyttävät ajankohtaisilta ja joiden suunnittelussa on huomioitu eri kausien trendit. Ja yritys on muuten ollut pystyssä jo vuodesta 1960, mikä on ihan huippua!

Tutustu Pomarin tuotteisiin!

+ Muut suosikit

Näiden lisäksi on monia muita merkkejä, joiden tuotteet valmistetaan kestävästi ja kestävistä materiaaleista. Esimerkiksi ranskalainen kenkämerkki Veja, suomalainen uimapukuvalmistaja Halla x Halla, niin ikään uimapukuja kierrätysmateriaaleista valmistava Ohoy, ranskalainen talviurheilubrändi Picture Organic Clothing, kotimainen Costo sekä tietysti One for one -aatteesta tunnettu kenkämerkki Toms.

Farkkuosastolta on vastaan tullut kesän kuluessa ylläreitä, sillä mää tuskailin tosi pitkään ennen kuin löysin edes jollain tavalla eettisiä farkkuja. Ja sitten löysin, en yhen vaan kaksi merkkiä! Molemmat löytyi lopulta Carlingsista. Skandinavialainen Karve on joutsenmerkitty farkkumerkki, joka pyrkii käyttämään tuotteissaan mahdollisimman luonnonmukaisia väriaineita ja kantaa muutenkin huolta vaatteidensa ympäristökuormasta. Tosin omat Karveni on valmistettu Turkissa, mutta hiljaa hyvä tulee. Toisena yllätyksenä oli jo ennalta tuttu ruotsalainen Nudie Jeans, joka panostaa myrkyttömiin väriaineisiin ja muun muassa tarjoaa tuotteilleen ilmaiset korjaukset eliniäksi.

Erityinen hatunnosto on osoitettava vielä ruotsalaiselle Haglöfsille, jonka Eco Proof -malliston tuotteet valmistetaan paitsi kierrätysmateriaaleista myös mahdollisimman kestäviksi ja helposti korjattaviksi, mikä pidentää tuotteen käyttöikää ja niin vähentää uusien tuotteiden ostamista. Ihan huikean rohkea tapa yritykseltä yrittää saada kuluttajia valitsemaan yksi hyvä tuote usean huonon sijaan.

Myös perinteisistä halpaketjuista voi onneksi nykyisin löytää ainakin jollain tavalla kestäviä tuotteita. Mun suosikeiksi on nousseet esimerkiksi H&M:n kierrätysmateriaaleihin pohjautuva Conscious Collection sekä laadukkaisiin materiaaleihin painottuvat Premium Collection, ja vastaavia mallistoja löytyy muiltakin ketjuilta. Kaikkea ei voi tietenkään vaihtaa yhdessä yössä eettisiin, mutta pienillä päätöksillä ja panostamalla yhteen hyvään tuotteeseen viiden huonon sijaan pääsee jo pitkälle.

Uusiin, edes jollain lailla reiluihin merkkeihin tutustuminen kiinnostaa aina, siispä munsta olis tosi ihana kuulla, mikä on sun eettinen suosikki? Ja oliko nää kaikki jo tuttuja? Onko näillä asioilla sun mielestä edes mitään virkaa? Tämä on aihe, mistä kuulisin enemmän kuin mielelläni just sun näkemyksen, joten anna palaa!

Lisää tästä aiheesta

4 Kommenttia

Anni | Rajatapaukset 20.8.2018 at 14.18

Kiitos hyvistä vinkeistä, erityisesti sporttivaatteiden kohdalla olenkin miettinyt että onko olemassa mitään kotimaista valmistajaa. Mutten kuitenkaan jaksanut sitten asiaan hirveän syvällisesti paneutua :D
Oma suosikkini on verkkokauppa Weecos, sieltä löytyy yhdestä osoitteesta aivan älytön määrä mahtavia merkkejä, suosittelen!

Vastaa
Inka 31.8.2018 at 12.53

Jes, superkiva juttu jos vinkeistä oli hyötyä. Sporttivaatteet mietitytti muakin tosi pitkään, mutta onneksi nyt ei tartte enää pohdiskella. :) Weecos onkin mulle tuttu, ja sieltä taitaa löytyä Néprankin tuotteita, joten ei muuta kuin shoppailemaan!

Vastaa
Milla 21.8.2018 at 20.07

TAUKO. Kierrätetyistä tekstiileistä tekevät uusia vaatteita. Osa tehdään Suomessa ja osa muualla Euroopassa. Nättejä hameita ja mekkoja mm.

Vastaa
Inka 31.8.2018 at 17.18

Joo, tääki on hyvä! Jjes!

Vastaa

Jätä Kommentti