Pallontallaajat.net
Valikko

Viisi paikkaa Italian Calabriassa

Kirjoittanut Inka 9.12.2019

Syksyn eka Italian-seikkailu tarjosi monenlaisia paikkoja, ja neljän päivän aikana ehti kokea tosi monenlaista. Työmatkoilla parasta onkin aina se, kun pääsee näkemään ihan superpaljon juttuja lyhyessä ajassa. Koska kyseessä ei todellakaan oo mikään oma loma, ei haittaa vaikka päivät meneeki aika juostessa. Samalla voi pysähtyä välillä fiilistelemään, mihin paikkoihin haluaisi palata joskus, sitten kun on omalla matkalla.

Tässä vähän tunnelmointia tän syksyn ekan Italian-retken kohokohdista!

1. Reggio di Calabria

Calabrian alueen pääkaupunki ehti säväyttää kolmen asian ansiosta: historian, rantapromenadin ja gelaton. Viimeinen erityisesti naurattaa, mutta koska kaupunki oli reissun eka kohde, nautittiin siellä myös reissun eka gelato. Ja se jos mikä jäi mieleen.

Kiinnostavaa Reggio di Calabrian historiassa on se, että kaupunki tuhoutui 68-prosenttisesti vuoden 1908 maanjäristyksessä. Se muutti kaupunkikuvaa hyvin radikaalisti, sillä sittemmin Reggio di Calabria on tietysti jälleenrakennettu. Jos maanjäristyksestä ei tiedä, ei se juuri näy katukuvassa matkailijalle, mutta tietäjille se tuo uuden kiinnostavan näkökulman kaupungin tarkasteluun.

Italian kauneimmaksi kilometriksi kehuttu rantapromenadi on varmasti koko kaupungin ylpeys, joka me koettiin juuri oikealla tavalla eli gelato käsissä. Palmujen reunustama rantakatu löytyy lähes jokaisesta merenrantakaupungista Välimeren rantakaupungista, mutta erityisen Reggio di Calabrian rantapromenadista tekee maisema. Kirkkaalla säällä vastapäätä sijaitseva Sisilia hallitsee maisemaa tosi selvästi.

Vikana mainittu jäätelö ei oo mikään vitsi, sillä koko Italian parhaana gelateriana vuonna 2016 palkittu Cesare sijaitsee juuri Reggio di Calabriassa. Me käveltiin jäätelöbaarikulmauksen oli aivan muina naisina, kunnes parhaalla gelatonenällä varustettu matkakumppani oivalsi, millainen hidden gem ohitettiin juuri. Gelato oli superhyvää kaikkien näiden vuosien jälkeen, ja jos haluaa maistaa jotain paikallista erikoisuutta, kannattaa tilata yksi pallo bergamottijäätelöä.

2. Scilla

Sympaattinen kalastajakaupunki Scilla oli meidän kohde heti ensimmäisenä reissupäivänä, ja saatiin siellä aimo annos italialaisen merenrantakaupungin tunnelmaa! Kapeat kadut, edestakaisin poukkoilevat mukulakivet ja suuret korkeuserot, niistä oli Scilla tehty.

Kuva: Maija Astikainen

Vaikka kylään ei muuta asiaa olis, kannattaa siellä käydä kävelyretkellä ja uppoutua pikkukatujen sekamelskaan. Kun katseen pitää meren suuntaan, pääsee talojen välistä näkemään pikkuruisia kurkistuksia merelle.

3. Pizzo

Viimeisen päivän uimapaikka löytyi Pizzen kaupungista, joka itsessään oli koettu melko nopeassti, mutta jonka rannalla viihdyttiin pidempikin tovi. Vierailuun Pizzessä on oikeastaan kaupungin yleisen kauneuden lisäksi kaksi syytä: kaupungissa kehitelty tartufo-jäätelö sekä rauhallinen rantatunnelma, ainakin syyskauden puolella.

Puhutaan heti tartufosta. Se on suklaa- ja hasselpähkinäjäätelöiden yhdistelmä, ja pallon keskeltä löytyy suklaakastikesydän ja päällä on perinteisesti kaakaojauhetta. Pizzen vanhankaupungin aukio on täynnä kahviloita, jotka väittää keksineensä tartufon, mutta mene ja tiedä. Jäätelö taitaa kuitenkin olla ihan tasan yhtä hyvää kaikkialla.

Rannan vieressä sijaitsi myös kuvankaunis, kelta-turkoosi kahvila-gelateria Casa Mastroianni. Kyseessä on ketju, mutta kahvila oli niin symppis, että päätettiin mimmien kanssa kipaista sieltä vielä gelatot uintiretken päätteeksi. Kaksi euroa kahdesta jäätelöpallosta, ja budjetti kiittää!

4. Tropea

Tropean kaupunki oli meidän Italian-seikkailun tukikohta, ja aivan äärettömän kaunis, ihana ja tunnelmallinen kohde. Italialainen vanhakaupunki, kompakti koko ja kallioiden alapuolella sijaitsevat rannat sai ainakin mun sydämen. Lomakohteena kaupunki vaikutti aika täydelliseltä varsinkin, jos tavoitteena on löhötä, nauttia paikallisesta ruokakulttuurista (pastaa, pizzaa, risottoa ja gelatoa!) ja käydä uimassa.

Kaupungissa ei oo ollenkaan kansainvälisiä ketjuhotelleja, eikä hotellien rakentaminen rantojen yhteyteen oo edes sallittua. En oikein osaa päättää, tykkäsinkö enemmän vanhankaupungin tunnelmasta vai sen lähellä sijaitsevista rannoista, mutta kaikkein suurin suosikki oli ehdottomasti turkoosi merimaisema.

Kohdevinkkeinä suosittelen ainakin Quei Bravi Ragazzi -pizzeriaa ja Tonino-gelaterian sipulijäätelöä (multa jäi maistamatta, ja kaihertaa!).

5. Capo Vaticano

Paras vikana! Capo Vaticanossa piipahdettiin aivan pikaisesti, mutta se jäi mieleen erityisen upeana niemen kärjessä sijaitsevan maisemapaikan ansiosta.  Kun oltiin aikamme tiirailtu täydellisen turkoosina kimmeltävää merivettä, poistuttiin paikalta ja saavuttiin muutaman tunnin päästä veneretkellä juurikin siihen samaan maisemaan, jota oltiin aikaisemmin tiirailtu yläilmoista. Aika fantastista!

Capo Vaticanon ykkösjuttu on juurikin maisemallisuus, eikä turkoosia merimaisemaa etsivä takuulla pety.

Ja siis mitä ihmettä horisin tuossa postauksen alussa tän olleen syksyn eka Italian-reissu? No kävipä niin, että joulukuulle ilmaantui vielä Italian-hiihtoreissu, ja täällä sitä ollaan, lumiseikkailulla Pohjois-Italiassa. Pysy mukana reissun ajan seuraamalla Instan stooreja tililtä @inkakha!

Lisää tästä aiheesta

Jätä Kommentti