Pallontallaajat.net
Valikko

Jääkiipeily-yritys Italian Cognessa

Kirjoittanut Inka 17.2.2020

Hiihtämisen lisäksi Aostanlaaksossa sijaitseva Cogne tunnetaan niin Italiassa kuin maan rajojen ulkopuolellakin erinomaisista kiipeilymahdollisuuksistaan. Mekin päästiin hiihtoelämyksen päätteeksi kokemaan ihan vähän, mitä kaikkea pikkukylällä on tarjottavanaan.

Alue on tunnettu erityisesti jäätyneillä vesiputouksilla kiipeilystä, joka kuulostaa aika siistiltä. En oikein tiennyt mitä odottaa, kun meille lyötiin kouraan jääraudat ja valjaat, jotka ohjeistettiin pukemaan päälle. Ei muuta kuin kamat niskaan ja menoksi.

Lähdettiin liikkeelle kahden oppaan, Alberton ja Marcon kanssa ja suunnattiin ulos kylästä. Aivan keskustan liepeillä sijaitsevat kiipeilymaastot tarjoavat aika huikean elämyksen, jos paikalla sattuu olemaan oikeaan aikaan, eli käytännössä vuodenvaihteen tienoilta helmikuulle. Me oltiin liikkeellä auttamattomasti liian aikaisin, mutta sitäpä ei tuossa vaiheessa vielä tiedetty, vaan aikamoisen jännityksen vallassa pistelin jäärautaa toisen eteen semisti peläten, mitä tuleman pitäisi.

Vaellettiin lumen peittämissä maisemissa rapiat puoli tuntia enemmän ja vähemmän kiiveten ylöspäin – mikä muuten onnistui jäärautojen avulla aivan todella helposti – kunnes päästiin perille parin maisemapaikan päätteeksi. Perillä tarkoitti vähän matkan päähän jääputouksesta, joka välkkyi paikka paikoin turkoosina.

Meidät jaettiin kahteen ryhmään, joissa kussakin oli oppaan lisäksi kaksi tai kolme ensikertalaista. Marco ja Alberto sitoi meidät köysillä toisiimme, ja lähdettiin tekemään matkaa alas kukkulalta kohti jääputousta. Muutamat hypyt ja pitkähköt askeleet myöhemmin oltiin jääputouksen edessä. Viimeistään siinä kohdassa valkeni jääkiipeilyn jäävän tällä kertaa haaveeksi, sillä putous ei ollut todellakaan jäätynyt riittävästi. Sen kertoi väri, sillä putous oli pääosin liian valkoinen, kun riittävän jäinen putous olisi miesten mukaan turkoosi. Nyt väriä näkyi vaan häivähdyksiä, joten ei auttanut.

Toki testattiin hakkuja ja jäärautojen purevuutta sen mitä kerettiin, mutta varsinainen action jäi seuraavaan kertaan. En tiiä oliko porukka enemmän harmissaan vai huojentunut, mutta aika tyytyväisinä lähdettiin tekemään matkaa takaisin.

Vaikka kokemus jäi siis aivan torsoksi, saatiin ihan pikku maistiainen siitä, millaista jääkiipeily olis. Ehkä vielä joskus!

Löytyykö sulta kokemusta tai kiinnostusta jääkiipeilyyn? Uskaltaisitko lähteä?

Lisää tästä aiheesta

2 Kommenttia

Minna 17.2.2020 at 15.18

Cogne on yksi mun lempipaikoista maailmassa, tuolla pikkukylillä vuorten keskellä on niin rauhallista ja ihanaa. Aina kun arjessa stressaa, mä haaveilen painelevani tuonne lataamaan. Olen nyt kahtena talvena käynyt Cognessa jääkiipeilyreissulla alkuvuodesta, tästä on tulossa perinne. Blogissa jutut molemmilta retkiltä, jos kiinnostaa kuvaus olosuhteiden ollessa paremmat: http://sunnuntaiaamu.fi/jaakiipeilyviikonloppu-alpeilla/ ja http://sunnuntaiaamu.fi/jaakiipeilya-italian-alpeilla-cognessa/

Vastaa
Inka 18.2.2020 at 18.53

Huh ja vau! Näyttää ihan sairaan upealta ja eritoten hauskalta. Huikeaa, että oot käyny tuolla jo useampaan otteeseen ja vielä siistimpää, että oot jääkiipeilijä! :) Tosi hurjaa!

Vastaa

Jätä Kommentti